Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

War Machine - bicikla kao iz Marvelovih stripova! "Provozajte" se kroz Muzej bicikala i pop kulture

Upoznajte živopisni svet dvotočkaša.

  Izvor: Foto: Muzeja bicikala i pop kulture "20 Cola"

"War Machine bicikla je jedan od retkih modela koji su sklapani ovde i čija proizvodnja se nalazila u Kragujevcu u tadašnjim postrojenjima kompanije ORION", kaže nam Marko Stamatović osnivač Muzeja bicikala i pop kulture "20 Cola". "Ovaj BMX bicikl smo otkupili na jednoj od buvljih pijaca i to samo zbog livenih tzv. pauk točkova jer je ram bio u lošem stanju." Taj ram je dugo je posle stojao po strani je Marku bilo žao da ga baci, a onda je u jednom trenutku odlučio da ga odnese na peskarenje.

Povezane vesti

Povezane vesti

Tokom procesa peskarenja su otkrili da je ram samo površinski bio prekriven korozijom i da su cevi rama bile u savršenom stanju. Marko Stamatović je tada dobio ideju da od njega napravi nešto što će izgledati kao da je izašlo iz Marvelovih stripova! Njegov čvrsti čelični ram i ne toliko fina završna obrada su bili savršeni za  koncept vojnog bicikla. Ideja je bila stvaranje jednog gotovo filmskog vozila, nalik vozilima iz stripova "Kapetan Amerika" i "G.I. Joe" ali sa detaljima opreme tradicionalne srpske vojske!

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto:Muzeja bicikala i pop kulture "20 Cola"

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Muzeja bicikala i pop kulture "20 Cola"

"Posle osnovnog farbanja i sređivanja delova krenuli smo u potragu za vojnom opremom koja bi mogla da se uklopi u željeni koncept", kaže Marko Stamatović. Nakon uklapanja i nalaženja svih delova počeo je proces ručne izrade i dodavanja detalja koji bi doprineli autentičnom izgledu ovog bicikla. Rađeno je specijalno sedište, diskovi za točkove čak i specijalno dorađena torbica koja se uklopa sa arhitekturom samog rama. Sve je naknadno patinirano da bi je dobio utisak habanja i starosti. Nakon skoro 2 meseca War Machine je bio spreman da ugleda svetlost dana.

Upoznajte živopisni svet dvotočkaša.
Izvor: YouTube

War Machine i sve ostale eksponate trenutno možete videti samo u virtuelnom okruženju i to na zvaničnoj stranici muzeja www.20cola.com. "Borba za prostor u kome bi imogli da se izlože svi eksponati uveliko traje i sve naše snage su usmerene ka tome. Krenuli smo i sa pripremom crowdfunding kampanje preko koje ćemo pokušati da prikupimo neku sumu novca koju bi smo iskoristili za rentu odgovarajućeg prostora, ali su nam preko potrebni i donatori i sponzori da bi mogli da ovaj plan da pretvorimo u stvarnost", objašnjava Marko Stamatović.

Ovaj projekat do sada je naišao samo na pozitivne komentare od posetilaca iz cele zemlje i regiona. Svi koji su uključeni u ovaj projekat posebno su ponosni jer je ovo prvi muzej biciklizma u Srbiji i regionu a kao Muzej bicikala i pop kulture prvi i u ovom delu Evrope. Ideja postojanja ovog muzeja je da se publici predstavi živopisni svet dvotočkaša kroz raskoš dizajna bicikala druge polovine 20. veka i neodvojivu vezu sa pop kulturom uopšte, koja je kroz muziku, film, modu, sport i razvoj video igara nemerljivo uticala na kvalitet života.

Upoznajte živopisni svet dvotočkaša.
Izvor: YouTube

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka