Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od Ade Kale ostale su samo legende: Ko je emandski princ koji lebdi iznad muslimanskog groblja i čuva duh ostrva?

"Sledeći predskazanje, Miskin Baba je ostavio dvorac, prijatelje, nauku, podelio imanje siromašnima i uputio se u Beograd, tražeći sanjano ostrvo."

 Stara fotografija orijentalno obučenih muškaraca na pijaci ostrvu Ada Kale Izvor: Ada Kale, Bazar, 1912. godine; Foto: Wikimedia Commons

Ada Kale, nekadašnje rečno ostrvo i naselje na Dunavu, nalazilo se u Oršavskoj kotlini, kod ušća reke Černe, nizvodno od srpske Tekije i rumunske Oršave. Ostrvo je bilo dugo 1.750 m, široko 400–500 m i kroz istoriju je bilo važna strateška tačka, sa koje je kontrolisana plovidba đerdapskim delom Dunava.

Možda će vas zanimati i:

Brojne legende vezane su za ovo ostrvo, između ostalog Herodot ga vezuje za Ozirisa, po legendi, pohodili su ga argonauti, na njemu je Herkul pobedio titana Geriona ili da je ostrvo prapostojbina masline.

Ada Kale je inače kroz vekove prelazilo iz ruke i ruku. Rimljani su podigli prva utvrđenja, u 13. veku ostrvo je pod vlašću Mađara, jedno vreme i Stefana Lazarevića, a dolaskom Turaka potpada pod osmansku vlast. Od XVII do početka XX veka Ada Kale je bilo naizmenično pod vlašću Austrijanaca i Turaka, a nakon Prvog svetskog rata pripalo je Rumuniji. Formiranjem Đerdapske akumulacije ostrvo je potopljeno.

O postojanju ostrva svedoče tvrđava i muslimansko groblje preseljeno na ostrvo Šimijan, sećanja na slatko od ruža, smokava, trešanja i karanfila, sudžuk, duvan, alvu, ratluk i kafu i legende, kao ona o Miskin Babi, jedina turska legenda iz ovog kraja.

Veoma obrazovan i načitan, Miskin Baba bio je poslednji emandski princ iz XVIII veka stare dinastije Uzbeka, iz Buhareje. U snu mu se, kada je imao 30 godina, predskazalo da treba da nađe mirno mesto na dunavskim kataraktama, jer će samo tu moći da se posveti i da nađe duhovni mir. Sledeći predskazanje, Miskin Baba je ostavio dvorac, prijatelje, nauku, podelio imanje siromašnima i uputio se u Beograd, tražeći sanjano ostrvo. Prihvatio je molbu sultana da, kao svetac, bude sudija, upravnik, i čovek koji će umiriti pobunjeni srpski narod u Osmanskoj imperiji.

  Izvor: Wikimedia Commons

Predanje kaže da je Miskin Baba u tome bio uspešan, pa su tim prostorom zavladali mir i zadovoljstvo. Zbog toga je tadašnji beogradski paša, želeći da ga zauvek zadrži kod sebe, pokušao da spreči njegov odlazak. Naredio je naime, straži na svih dvanaest beogradskih kapija da Miskin Babu ne puste da izađe. Međutim, desilo se čudo. Po priči svih dvanaest stražara Miskin Baba je istovremeno izašao na svih dvanaest kapija kroz zidove i vrata i oni nisu uspeli da ga zadrže.

I Miskin Baba je tako došao na ostrvo koje mu se pokazalo u snu, Ada Kale, gde kaže legenda, živi kao prosjak sve do danas. Viđan je kako hoda bedemima i obalom Ada Kala, sve dok ostvro nije potpoljeno. Danas Miskin Baba lebdi iznad vode oko ostrva Šimijan na koje je preseljena adakalska tvrđava, čuvajući duh nekadašnjeg ostrva. Miskin Babu mogu da vide bivši stanovnici Ada Kala i po njihovom kazivanju koje je namenjeno samo njihovoj deci, on umiva svoju dugu bradu, umačući je u sunčani odraz u vodi, praveći talase, a onda je otresa i iz nje pušta vetar.

Izvor: LEGENDE, MITOVI I NARODNI OBIČAJI ĐERDAPA (Etnolog)

Možda će vas zanimati i:


Pogledajte i:

Jesu li srpski vladari u srednjem veku zaista jeli zlatnim viljuškama? Ko je prvi dobijao meso na gozbi?
Izvor: YouTubeKomentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka