Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od opake bolesti umiralo se i hiljadu godina pre nove ere: U Kini otkriven jedan od najranijih primera raka

Ovo bi potencijalno moglo pomoći stručnjacima da bolje razumeju bolest, koja je jedan od vodećih uzroka smrti u celom svetu.

  Izvor: Foto: Jenna Dittmar/NationalGeographic Russia

Međunarodni tim istraživača otkrio je jedan od najranijih primera raka u istočnoj Aziji. 

Ostaci su pripadali osobi iz kulture Kijia, naroda koji je živeo na ovim prostorima na prelazu iz neolita u bronzano doba. Narod Kijia bavio se poljoprivredom i stočarstvom. Enciklopedija Britannica piše da je taj narod "živeo u velikim selima uz žutu reku i sahranjivali su svoje mrtve u jame". Kostur muške osobe pronađen je na groblju u provinciji Gansu na severozapadu Kine. Naučnici veruju da je živeo između 1750-1450 godine p.n.e.

Povezane vesti

Povezane vesti

Čovek je sahranjen u grobnici zajedno sa još šest osoba. Umro je između 34. i 44. godine, a njegov kostur je sačuvan samo 60 odsto. Stručnjaci su pronašli više malih okruglih formacija na kostima. Nakon studije, odbačeni su drugi mogući uzroci poput ogrebotina, tuberkuloze, gljivične infekcije ili retkih bolesti kostiju.

Kombinacijom fotografija i rendgenskih zraka stručnjaci su otkrili osteolitičke lezije bez skleroze. Na kraju su zaključili da su ostaci najraniji do sada pronađen slučaj multiplog mijeloma u istočnoj Aziji. To je maligni kancerogeni tumor koji je koncentrisan u koštanoj srži.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Jenna Dittmar/NationalGeographic Russia

Ova vrsta karcinoma je prilično retka. Uglavnom se nalazi u bogatim zemljama i povezan je sa nezdravim načinom života. Višestruki mijelom često pogađa kosti i češći je kod muškaraca. Poreklo ovog raka, kao i mnogih drugih, nije poznato.

Nalazi ove vrste potrebni su kako bi se bolje rekonstruisala istorija i evolucija raka, kažu naučnici. Otkriće takođe baca novo svetlo na to kako su promene životne sredine uticale na prirodu i raširenost raka u prošlosti i može pomoći savremenim naučnicima da bolje razumeju osnovni mehanizam koji dovodi do bolesti.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka