Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je naučnicima otkrio najstariji poznati ostatak "zaista džinovske" grupe ptica?

Na Antarktiku je osamdesetih godina pronađen fosil ptice star 50 miliona godina, a naučnici pomoću savremenih tehnologija sada otkrivaju nove stvari.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Fosil otkriven na Antarktiku predstavlja najstariji poznati primer ostataka "zaista džinovske" grupe ptica sličnih albatrosima, koja je živela u periodu nakon izumiranja dinosaurusa, navodi se u naučnim istraživanjima, a prenosi RTS.

Povezane vesti

Povezane vesti

Pronađeni fosil u obliku zuba je fragment ptice pelagornitida pronađen na ostrvu Sejmur, na Antarktiku. To je najstariji poznati ostatak iz "gigantske" grupe drevnih ptica, koje su imale raspon krila i do šest metara. Pelagornitidi su evoluirali nakon što su dinosaurusi uništeni, ali nikada nisu dostigli kolosalnu veličinu pterosaurusa.

"Nova analiza fosila otkrivenih osamdesetih godina prošlog veka, sugeriše da su pelagornitidi evoluirali i da su imali džinovska tela, a leteli su nad južnim okeanima Zemlje", tvrde u studiji, stručnjaci sa Kalifornijskog univerziteta u Berkliju, Prirodnjačkog muzeja San Diega i Kineske akademije nauka u Pekingu.

Važan fragment je prvobitno pronađen na ostrvu Sejmur na Antarktiku kada je i katalogizovan, naveli su naučnici.

Dalja studija otkrila je da je fosil sačuvan u starijoj geološkoj formaciji nego što se ranije mislilo, što je dovelo do revizije njegove starosti sa 40 miliona, na 50 miliona godina.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka