Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10.000 godina stari otisci stopala otkrivaju priču o putovanju žene sa detetom

Fosilizovani otisci stopala pronađeni su na platou osušenog netaknutog korita jezera u američkom Nacionalnom parku Vajt sends.

  Izvor: Foto: Profimedia

Najduža sačuvana "staza" fosilizovanih otiska stopala jedne osobe, duga 1,5 kilometara, otkrivena je u Novom Meksiku.

Otisci stopala pronađeni su na platou osušenog netaknutog korita jezera u američkom Nacionalnom parku Vajt sends. Ovo područje inače je poznato po tome što je prošarano stotinama hiljada otisaka stopala različitih životinja iz ledenog doba, uključujući mamute, ljenjivce, sabljozube mačke, bizone, piše Ešli Kouvi za Ancient Origins.

Fosilizovani ljudski tragovi u Vajt sendsu toliko su dobro očuvani da su naučnici uspeli da saznaju mnoštvo detalja o trenutku koji se dogodio pre oko 10 000 godina. 

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: M. Bennett/Bournemouth University

Istraživači veruju da je osoba koja je prešla visoravan najverovatnije bila žena, iako ne isključuju da je reč o tinejdžeru. Žena je nosila malo dete i izgleda da joj se negde žurilo. Nekoliko sati kasnije istim putem je krenula nazad, ali bez deteta. 

Do pretpostavke da je u pitanju bila žena naučnici su došli zbog veličine stopala. Brzinu hodanja žene procenili su na osnovu udaljenosti između otisaka - hodala je 1,7 metara u sekundi, što je mnogo brže od opuštene, odnosno prosečne brzine hodanja koja iznosi od 1,2 do 1,5 metra u sekundi. Staza kojom su se kretala ova drevna stopala je manje-više prava linija, što ukazuje na to da se osoba kretala na određeno mesto.

Povezane vesti

Otisci stopala koje je ostavilo malo dete pojavljuju se pored glavnih otisaka na različitim tačkama puta, kao da se osoba koja ga je nosila s vremena na vreme zaustavljala i stavljala dete na zemlju. Sudeći po veličini otisaka stopala deteta, ono nije imalo više od dve godine. 

Da je osoba podigla dete, istraživači su zaključili na osnovu oblika otiska - naime, tragovi na mestima gde se to desilo, su u obliku banane koji je nastao usled toga što je stopalo klizilo i okretalo se ka spolja pod dodatnom težinom.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Bournemouth University

Drugu grupu otisaka koji pripadaju istoj osobi, naučnici su otkrili u blizini, ali su okrenuti u suprotnom smeru, a analize su pokazale da su oni nastali nekoliko sati kasnije. Ovi tragovi su ujednačeniji, što sugeriše da je odrasla osoba u povratku hodala sama. 

Nažalost, naučnici ne mogu da saznaju šta se desilo sa deteom. Sklonost ka drami nas tera da pomislimo da se dogodilo nešto loše, međutim, sasvim je moguće da je odrasla osoba išla da vrati bebu majci, a onda se vratila nazad.

Ovi otisci stopala na dva mesta se prepliću sa otiscima mamuta i džinovskih lenjivaca, međutim, sudeći po načinu na koji se mamut kretao, naučnici zaključuju da nije obraćao pažnju na prisustvo ljudi.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka