Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Miljenica boginje Mut: Moćna Nefertari, supruga velikog Ramzesa II

Supruga velikog Ramzesa II bila je jedna od najpoznatijih i najmoćnijih žena drevnog Egipta.

 Nefertari, žena Ramzesa II Izvor: Foto: Wikimedia Commons

ISTORIJU DREVNOG EGIPTA, pored moćnih faraona, obeležile su i snažne ženske političke ličnosti. Kada to kažemo mislimo na prave "faraone", kao što su bile Hatšepsut i Kleopatra, koje su držale uzde Egipatske države nekoliko decenija. Ali mislimo i na velike kraljice Novog carstva (1550-1090. p.n.e.): Nefertiti, suprugu Ehnatona (1371-1355. p.n.e.), ali i Nefertari (Nefertari Merietmut: Nefertari znači lepa pratnja, a Merietmut miljenica [boginje] Mut), najpoznatiju od osam žena Ramzesa II.

 Nefertari Merietmut
Nefertari Merietmut
Izvor: Wikimedia Commons

Ako je prva poznata po sjajnom poprsju koji se danas čuva u Berlinu, druga je poznata po veličanstvenoj grobnici u Dolini kraljica.

Po veličini i finoći svojih ukrasa, grobnica Nefertari nesumnjivo je najlepša od svih koji se nalaze u Egiptu. Nijedna od ogromnih grobnica ne nudi tako celovitu likovnu celinu. Ikonografski program nije naročito originalan i očekivano opisuje putovanje duše nakon smrti koja silazi u kraljevstvtvo mrtvih kojim vlada Oziris. Polazna tačka ovog putovanja bila je "zlatna soba" u kojoj se nalazio kraljičin sarkofag.

Možda će vas zanimati i:

Ovaj program je uobičajen za grobnice u Egiptu u drugom milenijumu pre nove ere, a ono što Nefertarinu grobnicu razlikuje u odnosnu na druge je jasnoća crteža i skladno korišćenje svetlijih boja na velikim površinama.

Restauracije i zatvaranja 

KADA je 1904. godine torinski egiptolog Ernesto Šiapareli ušao u grobnicu, pronašao je samo raštrkane elemente, šabati statuete, nešto nakita i nekoliko komada nameštaja. Grob je bio odavno opljačkan. No lepota murala odmah je izazvala oduševljenje javnosti i gotovo pola veka turisti su se slivali u poslednji dom "velike ljubavi Ramzesa II". Kao i u Lasko pećini, i ove reke posetilaca uticale su na mikroklimu koja je tamo vladala dva milenijuma. Vlaga indukovana disanjem i znojenjem ubrzala je stvaranje kristala soli koji su podigli potporu na slikama, dok su  razni mikroorganizmi, gljivice i plesni ulazili spolja.

Egipatske vlasti donele su odluku da se grobnica zatvori za javnost 1950. godine, a nakon toga je bilo potrebno gotovo četrdeset godina da započnu restauratorski radovi koje je izveo italijanski tim - Paola i Laura Mora.

Od 1988. do aprila 1992. godine ovi stručnjaci su učvrstili i obnovili zidni malter eliminišući popravke i prethodne pokušaje restauracije koji su se nekada izvodili industrijskim malterima! Tek 1995. godine Vrhovno veće egipatskih starina omogućilo je ponovno otvaranje grobnice za javnost, uz strogu kvotu o broju posetilaca.

Velika ljubav

U vreme vladavine Ramzesa I (oko 1295.-oko 1294. p.n.e.) kraljice su počele da imaju korist od uređenih grobnica (a ne jednostavnih grobnica sa bunarima), smeštenih unutar specifičnih nekropola. 

Dolina kraljica je tako dobila grobove stotina kraljevskih supruga, ali i prinčeva i, možda, osoba visokog ranga. Mnoge od ovih grobnica bile su lošeg kvaliteta ili su ostale nedovršene.

Možda će vas zanimati i:

Kako u ovom kontekstu možemo objasniti da je prva supruga Ramzesa II imala koristi od pogrebnog kompleksa ovog kvaliteta? Ljubav koju je faraon osećao prema svojoj ženi objašnjenje je kome ne nedostaje romantike, ali koje je, istoričarima, teško da potvrde.

Natpisi koji se odnose na Nefertari obiluju epitetima - "slatka ljubav", "najlepša od svih", "puna čari" - i vode ka verovanju da je Ramzes II bio duboko zaljubljen u svoju ženu, ali ipak treba imati na umu da neki od njih dolaze iz kraljičine grobnice, gde se - a to je suštinska činjenica - faraon nigde ne pojavljuje. U stvarnosti, ono što znamo iz biografije o Nefertari više ukazuje na njenu moć, nego na zaljubljenost faraona.

Tome doprinosi činjenica da je ona rođena u  Akhima, važnog grada na severu Gornjeg Egipta, koji je kontrolisao i Nil i pristup zapadnoj pustinji. Ovaj je grad je i pre nje dao Veliku kraljicu Egipta Tiju, ženu Amenhotepa III, ćerku moćne lokalne porodice, ali i faraona Aj (pretposlednji faraon 18. dinastije), Tutankamonov naslednik, koji je rešio političku krizu koja je započela za vreme vladavine Ehnatona.

Velike i važne porodice Akhima su, dakle, živele u neposrednoj blizini krune i bile su važne u Gornjem Egiptu za monarhiju čije se težište tada kretalo prema severu, to jest regiji Memfisa i delte reke. 

Najverovatnije je i sama Nefertari bila iz jedne od tih južnih patricijskih porodica, i celog života je ostala snažno povezan sa svojim rodnim gradom. I u pogrebnom hramu Ramzesa II sačuvana je predstava gozbe posvećene bogu Min - lokalnom bogu Akhima - koja prikazuje kraljicu kako izvodi ples pred bikom koji simbolizuje ovo božanstvo. 

Kada je postala kraljica, Nefertari je učestvovala u državnim poslovima. Od prve godine vladavine Ramzesa II, učestvovala je u raznim ceremonijama, od kojih su neke bile od kapitalnog-političkog značaja. Tako u jednoj grobnici u Nébounenef-u, vidimo je kako stoji uz supruga za vreme ceremonije tokom koje faraon postavlja pokojnika na eminentnu funkciju visokog sveštenika Amuna iz Tebe.

Možda će vas zanimati i:

Ljubav u ime politike 

KRALJICA je učestvovala i u spoljnoj politici kraljevstva. Cunoiformska tabla otkrivena u Bogazköyu u Turskoj, gde se nalazio glavni grad Hetitskog kraljevstva, svedoči o prepisci koju je Nefertari imala sa kraljicom Poudoukhep, ženom hetitskog kralja Hatušliša III. 

U toj prepisci vidimo supruge dva najmoćnija monarha tog vremena kako razmenjuju, uz stalne ljubaznosti, nakit i zlatne predmete. 

Moć koju je imala Nefertari možda se najviše oslikava u Abu Simbelu.

 Abu Simbel
Abu Simbel
Izvor: Shutterstock

Desno od velikog hrama posvećenog Ramzesu II nalazi se hram izgrađen za kraljicu, posvećen boginji Hator. Pristup svetilištu čuva niz kolosalnih statua kojima bi mogao da pozavidi i kolos faraona, koji stoji u blizini. Hram i grobnica tako svedoče o političkim sposobnostima kraljice na koju se Ramzes II, koji dolazi iz porodice vojnika, oslanjao kako bi proširio svoj uticaj u Gornjem Egipatu. 

Ovaj članak je objavljen u časopisu National Geographic History and Civilizations. 

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka