Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dve mumije iznenadile naučnike: Skener pokazao da se u njima ne nalaze ljudski ostaci

Dve mumije dužine 45 centimetara su decenijama stajale u muzeju pre nego što su detaljno proučene.

 Mumija Izvor: Foto: Shutterstock

Dve minijaturne mumije, koje su otkrivene u Egiptu, prvi put su snimljene CT skenerom, čiji je snimak pokazao da u njima nisu ljudski ostaci, kako su arheolozi očekivali.

Dve mumije dužine 45 centimetara, u obliku ljudskog tela, smeštene su već decenijama u muzeju u Haifi, ali do sada nisu detaljnije proučavane, jer se verovalo da se u njima nalazi srce preminulog u čijem sarkofagu su nađene, piše Lajvsajens.

Možda će vas zanimati i:

Pošto su prvi put snimljene CT skenerom, otkriveno je da u njima nisu ljudski ostaci. U jednoj je bila smeša žita i blata, a u drugoj mumificirana ptica, najverovatnije soko.

"Ptica nema levu nogu, ali niko ne zna zašto", rekla je dr Marsia Džavit, koja je snimila mumije.

Do sada se zna da su mumije stare više od 2.000 godina, kaže Ron Hilel iz muzeja u Haifi, gde se one čuvaju.

Proučavanje mumija počelo je sasvim slučajno, jer su u muzeju u toku klasifikovanja onoga čime raspolažu, otkrili da ništa ne znaju o njima.U zabeleškama koje su postojale stajalo je da su u njima ostaci mumificiranog srca, ali to se stručnjacima nije činilo logičnim, jer je srce najčešće ostavljano unutar tela koje se mumificira, budući da u verovanjima starih Egipćana srce ima odlučujuću ulogu da li će neko dobiti večni život.

Možda će vas zanimati i:

Mumija napunjena blatom i zrnevljem žita napravljena je u obliku Ozirisa, boga koji je simbolisao večni život, život posle smrti, ali i vegetaciju. Tokom festivala posvećenog njemu, objašnjavaju stručnjaci, takva mešavina blata i zrnevlja potapana je u vodu, nakon čega bi žito počelo da klija, što je bio simbol Ozirisove uloge kao boga života.

Druga mumija, u kojoj su ostaci ptice, u obliku je boga Horusa. Taj bog, prema egipatskoj mitologiji, ima glavu sokola i on je sin Ozirisa i boginje Isis.

Dve mumije dužine 45 centimetara su decenijama stajale u muzeju pre nego što su detaljno proučene.
Izvor: YouTube

Izvor: Sputnik

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka