Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Miladija, Ružica i Grozdana dobijaju društvo: Otkrivena još jedna neolitska figurina kod Aleksandrovca

Prava svetska senzacija.

  Izvor: Foto: Printscreen YouTube

"Mahnem metlicom i ugledam veliki torzo figurine... Odmah sam znala da se radi o najmonumentalnijem primerku, jer za razliku od drugih, ova ima postolje i noge. Verujem da će nakon konzervacije iznositi i više od 40 centimetara i biti prava svetska senzacija", izjavila je za BBC arheolog Sanja Crnobrnja-Krasić, nakon što je u avgustu 2019. godine na nalazištu u blizini Aleksandrovca, iskopala "Župsku Veneru", najveću otkrivenu do tada.

Povezane vesti

Sada, detaljnom analizom iskopanih figurina, Sanja Crnobrnja-Krasić otkrila je novu senzaciju. Na arheološkom lokalitetu u Vitkovu, pored veće figurine, kod Aleksandrovca Župskog iskopani su fragmenti još jedne, šeste na tom lokalitetu, Venere iz doba vinčanske kulture. Reč je o rukama, nogama i delovima postolja, a očekuje se da će se u istraživanju koje bi trebalo da se nastavi krajem jula, pronaći i glavu i trup.

"Deluje da je ženskog pola, zdepastija je i ima nežnije, oblikovanije ruke i noge. Budući da su fragmenti ove dve figure bili izmešani, pretpostavljamo da su zajedno stajale izložene u toj praistorijskoj kući i da su zajedno i pale. Prva pronađena boginja imala je praktično sve delove, osim jedne noge, izvesno je i njeno datovanje od 5500. do 4750. godine pre nove ere, zasad znamo da pripada kosovskoj varijanti vinčanske kulture u pogledu umetničke obrade i dekoracije", dodala je Crnobrnja Krasić povodom novog otkrića.

U predstojećim istraživanjima proširićemo rov i očekujemo da osim što ćemo upotpuniti saznanja o prvoj boginji, dobiti i dragocene informacije o kompletnom kontekstu lokaliteta, ali i o funkciji figura, objašnjava Sanja Crnobrnja Krasić, za Novosti.

Na lokalitetu Vitkovačko polje davne 1969, nađene su sada već slavne antropomorfne skulpture "lejdi of Aleksandrovac" (Miladija), "venus de Župa" (Ružica), "madam de Vitkovo" (Grozdana), kao i venera - "madam de Venčac", koje su bile do postavki brojnih svetskih muzeja.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka