Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterija napuštenog grada: Zbog čeka su drevne Maje morale da odu iz Tikala?

Tikal važi za jedno od najvećih i najvažnijih urbanih središta koje je ikada izgradila tajanstvena civilizacija Maja. Međutim, krajem 9. veka, Tikal i niz drugih gradova Maja, su napušteni.

 zbog_ceka_su_maje_napustila_drevni_tikal_113278254.jpeg Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživači su analizirali talog iz rezervoara u drevnom gradu Maja koji se nalazi na teritoriji današnje Gvatemale i pronađeni su tragovi toksičnih zagađivača koji su vodu u Tikalu učinili neprikladnom za piće.

U ogromnom gradu, sklonom velikim sušama i udaljenom od jezera i reka, s populacijom do 100 hiljada ljudi, kontaminirani sakupljači kišnice mogu dovesti do katastrofe.

"Kontaminacija vode je Tikal iz mesta za život mogla da pretvori u epicentar zaraze i bolesti, što je moglo da dovede do devastacije ovog drevnog grada", pišu istraživači.

Da bi razumeli kako su Tikalovi rezervoari snabdevali stanovništvo grada, istraživački tim na čelu sa biologom Dejvidom Lenzom uzeo je uzorke sedimenata iz 10 gradskih rezervoara.

Analiza DNK koji se još uvek nalazi u drevnom blatu otkrila je tragove dve različite vrste cijanobakterija (plavo-zelene alge) u cisternama. Dokazi upućuju na to da su ovi organizmi - PlanktothrixMicrocystis - postojali neko vreme u rezervoarima u doba postojanja Tikala. Međutim, ove plavozelene alge cvetaju tokom suše, koja se dogodila pre nego što su stanovnici napustili grad.

"Voda je izgledala prljavo. Niko ne bi želeo da pije takvu vodu", kaže Kenet Tankersli, koautor studije.

Možda će vas zanimati i:

Cijanobakterije nisu bile jedini izvor toksičnosti u vodi. Analiza je takođe otkrila visok nivo žive u sedimentima. Nakon što su iz prirodne okoline izuzeli potencijalne izvore zagađenja živom, istraživači su shvatili da su za prisustvo žive u vodi bile krive same Maje.

"Boja je bila važna u drevnom majanskom svetu, koristili su je u svojim crtežima. Na primer, crvenom bojom su bojili gips koji su kasnije koristili u sahranama. Kako bi dobili različite nijanse, Maje su boje kombinovale sa gvožđe oksidom", kaže Kenet Tankersli.

Nažalost za Maje, jedan od sastojaka koji su koristili u njihovim bojama bio je cinabarit - najčešći mineral žive - toksičan za ljude koji dođu u kontakt s njim.

Možda su Maje i znale da je mineral otrovan, ali nisu mogli da shvate da kišnica vremenom spira toksične materije koje su kasnije završile u rezervoaria za pijaću vodu.

Kao rezultat toga, stanovnici Tikala verovatno su konzumirali hranu kontaminiranu živom pri svakom obroku. Imale su Maje problem i sa sušama i zagađenjima, ali nedostatak sveže vode za piće je verovatno bila kap koja je prelila čašu. 

Svi ovi događaji u kombinaciji, sigurno su naterli stanovnike Tikala da napuste svoj grad, zaključuju naučnici.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka