Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučajno otkriće: Ispod petlje Batajnica pronađeni artefakti koji su najverovatnije pripadali Keltima

Na gradilištu Batajničke petlje u Zemunu bageri su pre nekoliko dana, dok su kopali put, otkrili arheološki lokalitet iz mlađeg gvozdenog doba, iz prvog veka pre nove ere.

  Izvor: Foto: Shutterstock

 Reč je o novom, još neregistrovanom nalazu sa keramičkim predmetima koji su najverovatnije pripadali Keltima, potvrdio je za "Politiku" dr Miloš Spasić, arheolog Muzeja grada Beograda, koji će sa timom stručnjaka voditi posao iskopavanja vrednog lokaliteta i artefakata.

Da li će ova istraživanja pomeriti završetak petlje Batajnica, dela obilaznice oko Beograda vrednog oko deset miliona evra, još nije poznato

Radovi u tom delu buduće petlje Batajnica su obustavljeni i, kako kaže Spasić, investitor projekta „Koridori Srbije” i izvođač radova pokazali su dobru volju da pruže logističku podršku za arheološko istraživanje.

"Komadi keramike dobro su očuvani, krupni su i izrađeni su na vitlu, a to je tehnika koju su Kelti doneli na ove prostore. Tek kad pristupimo arheološkom iskopavanju znaćemo da li je na toj lokaciji bilo keltsko kultno mesto ili je reč o keltskom naselju koje je formiralo autohtono stanovništvo te oblasti pre dolaska Rimljana na ove prostore. Na prvi pogled nalazište nije veliko, 15 do 20 metara širine u prečniku, što znači da ćemo moći da ga istražimo u celosti – objašnjava Spasić.

Za Jelenu Medaković, direktorku Muzeja grada, ovo otkriće je veliko i značajno jer je dokaz kontinuiteta organizovanog života na ovom prostoru od praistorije do danas. Ta činjenica, dodaje ona, treba da imponuje svakom Beograđaninu zato što u svetu nema mnogo gradova koji o tome mogu da svedoče.

"Biće potrebno najmanje deset dana dok arheolozi ne prikupe sve podatke o lokalitetu, a to znači da tek treba da pristupimo iskopavanju materijala, da ga operemo i konzerviramo. Nadam se da će on biti izložen u Zavičajnom muzeju Zemuna, odnosno u Spirtinoj kući, za koju se posle 18 godina, koliko je bila zatvorena, priprema stalna postavka", ističe Medakovićeva.

Na teritoriji Beograda i Srbije registrovani su brojni lokaliteti koji su u vezi sa mlađim gvozdenim dobom i keltskim zajednicama koje su kovale prvi novac na ovim prostorima. Među najpoznatijim nalazištima u prestonici su Karaburma i Rospi ćuprija, kao i keltska naselja u obližnjem Jakovu i Starom Slankamenu, ističe Spasić.

Da li će ova istraživanja pomeriti završetak Batajničke petlje, još nije poznato. Ona je deo obilaznice oko Beograda, omogućiće građanima Batajnice i Zemuna vezu sa auto-putem i starim novosadskim putem, i trebalo bi da bude završena do kraja godine. Vrednost tog infrastrukturnog projekta, koji obuhvata izgradnju saobraćajnica, uključujući most preko pruge, infrastrukturne instalacije i saobraćajnu signalizaciju, iznosi oko deset miliona evra.

Izvor: Politika

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka