Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iskopava se vikinški brod star oko 1000 godina

Ovaj brod je do sada bio istraživan samo pomoću tehnologije, neinvazivnim metodama.

  Izvor: Ilustracija, Foto: Profimedia

Na jugu Norveške u Jelestadu, 2018. godine, pomoću GPR-a, pronađen je brod Vikinga. Tehnologija je omogućila istraživačima da dobiju fotografije broda koji je pokopan između VIII i X veka nove ere, a na osnovu fotografija utvrđeno je da je brod napravljen od hrasta i da je dugačak 19, 8 metara.

Brod je verovatno bio pravljen za putovanje preko mora, objašnjava arheolog Sigrid Gunderson. Moguće je da je nekada imao i jarbol i vesla.

Ovaj brod je do sada bio istraživan samo pomoću tehnologije, neinvazivnim metodama.
Izvor: YouTube

Ali fotografije pokazuju da je jedan deo broda mogao služiti i za sahranjivanje.

Vikinški običaj sahranjivanja u brodovima bio je namenjen eliti, a najčešće su brodovi bili poslednje utočište najhrabrijim ratnicima i vladarima. Nakon što bi pokojnika položili u brod, zatrpali bi ga zemljom, formirajući nasip. U Jelestadu, nasip se vremenom sprao, a brod je ostao samo pola metra ispod površine.

Arheolozi u početku nisu želeli da ga otkopavaju zbog rizika od oštećenja koja bi mogla da nastanu pod uticajem vazduha, međutim 2019. godine otkrili su nešto uznemirujuće. Jedan odvodni jarak u blizini broda doprineo je uništavanju drvenog trupa. Tada je odlučeno da se brod ipak otkopa. 

Daljom analizom utvrđeno je da deo broda koji je udaljen od jarka u dobrom stanju.

Uprkos činjenici da je praksa sahranjivanja istaknutih ratnika i plemenitih ljudi u brodu bila raširena među Vikinzima, do sada su u Norveškoj preživela samo tri takva broda. Međutim, za razliku od prethodnih sahrana, ovaj brod je, do sada, mogao da se istražuje pomoću moderne tehnologije. 

Zemlja iznad zakopanog vikinškog broda biće prosejana kako bi se otkrili bilo kakvi artefakti. Nakon uklanjanja zemlje napraviće se trodimenzionalne slike celog broda kako bi istraživači mogli ponovno da dođu do originalnog izgleda. Sav sačuvani organski sloj trupa biće tretiran hemikalijama kako bi se sačuvao. 

Povezane vesti

Veruje se da su takve sahrane pravljene iz složenih socijalnih, verskih i političkih razloga, a ako ih bolje budemo razumeli, dobićemo više informacija o životu i pogrebnim običajima Vikinga.

Norveška vlada je pristala da finansira projekat iskopavanja broda, izdvajajući 1,6 miliona dolara. Iskopavanja će započeti čim projekt odobri parlament.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Pratite National Geographic Magazine Srbija na Twitteru!

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka