Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterije drevnog Egipta: Otkrivena tajna "mumije koja vrišti"

U Egiptu je 1881. godine otkrivena mumija - drugačija od ostalih. Vezana, zadavljena i sa licem stegnutim u bolu. Nakon nekoliko decenija, 2012. godine, naučnici su otkrili priču koja se krije iza ove mumije.

 mumija_koja_vristi_142466838.jpeg Izvor: Wikimedia Commons

Nemački egiptolog Emil Burh, 1881. godine, ušao je u grobnicu DB320 - mesto koje će kasnije postati poznato pod imenom Deir el-Bahri. Ovu grobnicu prva je otkrila porodica lokalnih seljaka, Abd el Rasul, koja je godinama kasnije zarađivala od prodaje antikviteta na crnom tržišti. Kada su ih vlasti otkrile, ova porodica je morala lokaciju da otkrije Službi za starine u kojoj je Burh tada radio.

U jednoj grobnici, Burh je otkrio više od pedeset mumija koje su pripadale kraljevskim porodicama iz 18, 19. i 20. dinastije, među kojima i važna imena kao što su Tutmos III, Seti I, Ramzes II i Ramzes III. Sve ove mumije ovde su doneli sveštenici tokom vladavine 21. dinastije, kako bi ih zaštitili od pljačkaša grobnica koji su harali u tom periodu.

Možda će vas zanimati i:

Kada je među plemićkim mumijama naišao na jednu potpuno drugačiju, nije mogao da se načudi. Mumija nije imala nikakvu vrstu identifikacije, iako je balzamovana kvalitetnim materijalima. Ali nije vrsta materijala kojim je balzamovana to zbog čega su naučnici netremice gledali u nju. Bio je to izraz lica stegnutog u strašnom bolu, smrznutog u večnoj agoniji.

Sve mumije su prenete u muzej Bulak, prethodnik Egipatskog muzeja u Kairu. Prilikom analize, ustanovljeno je da je "mumija koja vrišti", mumija mladića (između 20 i 25 godina), da su mu ruke i noge bile vezane, a da je bio umotan u ovčiju kožu (životinja koja se smatrala nečistom). Takođe, na vratu je imao očigledne tragove davljenja. I proces mumifikacije je bio drugačiji: telo je ostavljeno da se osuši u natronu, a zatim mu je malo smole sipano u usta kako bi ostala otvorena. Neidentifikovana mumija dobila je naziv Individua E i stavljena je u skladište gde je provela decenije.

 Mumija koja vrišti
Mumija koja vrišti
Izvor: Wikimedia Commons

Ko je bio ovaj mladić i šta je uradio da zasluđi tako surov tretman?

Nakon nekoliko decenija, 2012. godine, naučnici su ponovo posvetili otkrivanju misterije "mumije koja vrišti". Prvi trag odveo ih je, ni manje ni više, nego do Ramzesa III, faraona 20. dinastije. Mumija ovog faraona ležala je hiljadama godina u istoj grobnici kao i Individua E.

Zahvaljući Antoniju Čarlsu Harisu (1790–1869) koji je odgonetnuo takozvani Papirus iz Torina, znamo da smrti Ramzesa III prethodila zavera koju je pokrenula i organizovala njegova druga žena Titi, kada je saznala da njen sin Pentaver neće biti naslednik trona. Navodi iz papirusa dokazani su i pregledom faraonovog tela koje ima tragove prerezanog grla.

Prema papirusu, učesnici zavere su osuđeni na smrt, njihova tela su spaljena a pepeo razbacan.

Imajući ove podatke u vidu, da li je moguće da je mumija Individue E princ Pentaver? 

Brojni egiptolozi su dugo sumnjali u ovu pretpostavku sve dok 2012. godine naučnik Zahu Haves nije odlučio da sprovede istraživanje DNK obe mumije - kako bi utvrdio da li su u srodstvu. Rezultat je bio pozitivan: Individua E je bio sin Ramzasa III (rezultat ove studije objavljen je u uglednom časopisu British Medical Journal).

Iz svih ovih izvora može da se zaključi samo da su se strašne stvari dešavale na kraju tridesetogodišnje vladavine faraona Ramzesa III, 1153. godine pre nove ere.

U ovoj zaveri učestvovale su i pratilje kraljice Titi, ali i sveštenici i zvaničnici, pa i njegov sin. Znamo da je zavera bila uspešna i da je vladar ubijen, ali ne zna se šta je krenulo naopako. Ubice su uhapšene i osuđene, a zahvaljujući papirusu znamo i šta im se dogodilo. A sada se zna i šta se dogodilo Pentaveru - bio je zadavljen, a onda mumificiran tako da nikada ne pronađe večni mir.

U Egiptu je 1881. godine otkrivena mumija - drugačija od ostalih. Vezana, zadavljena i sa licem stegnutim u bolu. Nakon nekoliko decenija, 2012. godine, naučnici su otkrili priču koja se krije iza ove mumije.
Izvor: YouTube

Zbog čega je Pentaver bio kažnjen dugačije od ostalih zaverenika?

Istraživači postavljaju nekoliko hipoteza. Jedni veruju da je to bio pokušaj spašavanja prinčevog tela (jer su ostali zaverenici spaljeni), dok drugi misle da mu je na ovaj način obezbeđena večna patnja.

Još jedna interesantna stvar koju su otkrili naučnici je ta da se princ zapravo nije zvao Pentaver. On je u službenim dokumentima preimenovan, kako bi njegovo pravo ime nestalo. Brisanje imena trebalo je da ga spreči da ostane zapamćen u istoriji.

Ali za Pentavera, ova kazna je učinila upravo supritno. Možda nikada nećemo saznati njegovo pravo ime, ali svakako nikada neće biti zaboravljen.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka