Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska srednjovekovna arhitektura: Crkva Bogorodice Ljeviške

Među crkvama koje je u svojoj državi podigao ili obnovio kralj Milutin, a koje otkrivaju nove oblike u arhitekturi i slikarstvu, nalazi se i crkva Bogorodice Ljeviške.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Četrnaesti vek, kada se i obnavlja crkva Bogorodice Ljeviške, odlikuje izuzetna delatnost u umetnosti. Od 1299. do 1321. se ta živost u arhitekturi i slikarstvu, možda najbolje uočava.

Veliki vizantijski pokret duhovne obnove potekao je iz Craigrada, kojim je u to doba vladala dinastija Paleologa. Isticale su se najviše prestonice, već pomenuti Carigrad, drugi grad carstva, Solun, a onda i dvor kralja Milutina u Srbiji.

Kralj Milutin je 1299. postao član najuže carske porodice, kada je postao zet Andronika II (oženivši njegovu ćerku Simonidu, koja je tada imala samo pet godina).

Možda će vas zanimati i:

Milutin je od Srbije stvorio jedno od najjačih žarišta kulturne delatnosti, a u umetnosti je bio više nadahnut tradicijama vizantijske umetnosti, nego nasleđem srpske umetnosti XIII veka. On, kao novi ktitor, obnavlja Hilandar, i podiže crkve Svetog Đorđa u Starom Nagoričinu, Svetog Nikite, Gračanicu, Kraljevu crkvu u Studenici, manastir Banjsku, i Bogoridicu Ljevišku.

Pogledajte galeriju:

Sem u crkvi manastira Banjska (svoju grobnu crkvu gradio je po uzoru na Studenicu u kojoj je sahranjen Stefan Nemanja), u zadužbinama kralja Milutina preovlađuje nov način zidanja opekom i tesanicima u naizmeničnim redovima, utapanim u malter. Usvojen je tip upisanog krsta, sa jednom ili pet kupola, a fasade su plenile šarenilom.

Crkva Bogorodice Ljeviške pregrađena je 1307. godine, na mestu stare bazilike koja je ležala na još starijim temeljima vizantijske crkve. 

Možda će vas zanimati i:

Protomajstor Nikola je dobio zadatak da nove tendencije smesti u stare temelje, te ova crkva nije primer najboljeg sklada proporcija, ali je svakako bila složen građevinski poduhvat. U široki srednji brod stare bazilike smešteno je četiri para novih stubaca, dok su stari ojačani, kako bi se iznad njih podigla snažna kupola. Na uglovima uskih i nižih bočnih brodova, na istočnoj i zapadnoj strani, podignute su uske i lake kupolice. Ova crkva spolja izgleda kao petobrodna bazilika, što nije u tom trenutku bilo novo rešenje, ali je zato nejna fasada zaodenuta šarenim, tada savremenim izgledom.

Bogorodica Ljeviška na zapadu ima plitku pripratu nad kojom su, na spratu, podignute kapele i visok zvonik.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka