Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Carski grad: Rimski imperatori rođeni u Sirmijumu

Broj rimskih imperatora koji su rođeni na teritoriji Srbije, a naročito u Sirmijumu i njegovoj okolini, je iznenađujuće veliki.

  Izvor: Foto: Profimedia

U jugozapadnom delu Vojvodine, u Sremu, na levoj obali Save - na mestu gde je savska obala najpristupačnija, nalazi se Sremska Mitrovica. Danas administrativni centar Sremskog upravnog okruga, nekada je bila carski grad - Sirmijum.

Bogatstvo i raskoš moćnog rimskog grada skriveno je ispod današnjeg grada i samo su delumično prezentovani. Istraživanja sprovođena sredinom dvadesetog veka otkrila su da je grad bio veoma prostran i okružen bedemima unutar kojih se nalazila carska plata. 

Rimljani su verovatno zauzeli Sirmijum u vreme Tiberijevih ratova u Panoniji (13.-9. pre n.e), a  za vreme  flavijevske dinastije Sirmijum je dobio status kolonije (Colonia Flavia).

Iz istorijskih izvora zna se da su u periodu od I do III veka u Sirmijumu duže ili kraće boravili Domicijan, Marko Aurelije, Septimije Sever, Maksimin Tračanin, Klaudije II Gotski, Prob, Dioklecijan i neslavni uzurpatori Ingenuus i Regalijan, kao i da su u gradu i njegovoj okolini rođeni ovi rimski carevi:

Povezane vesti

Trajan Decije (Gaj Mesije Kvint Trajan Decije)

Rođen oko 201. godine u Budaliji, u blizini Sirmijuma (današnji Martinci kod Sremske Mitrovice) bio je prvi rimski car ilirskog porekla. Bio je poznat i kao progonitelj hrišćanja, a vladao je od 249. do 251. godine. Postao je i prvi rimski car koji je ubijen u bici.

Hostilijan (Gaj Valens Hostilijan Mesije Kvint Avgust)

Rođen oko 230. godine u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici. Bio je mlađi sin Trajana Decija, međutim vladao je samo par meseci pošto je mlad preminuo od kuge.

Klaudije Gotski (Marko Aurelije Valerije Klaudije Avgust)

Poznat je po egzekuciji Svetog Valentina, Kladudije Gotski rođen je u Sirmijumu 10. maja 210. godine. Carstvom je vladao od 268. do 270. godine, kada je preminuo od kuge.

Kvintil (Marko Aurelije Klaudije Kvintil Avgust)

Rođen u Sirmijumu oko 212. godine. Bio je rođeni brat Klaudija Gotskog i vladao je nekoliko meseci pre nego što je ubijen 270. godine.

Aurelijan (Lucije Domicije)

Rođen u Sirmijumu 9. septembra 214. godine. Vladao je od 270. do 275. godine, kada ga je ubila pretorijanska garda na putu ka Maloj Aziji.

Prob (Marko Aurelije Prob Avgust)

Rođen u Sirmijumu 19. avgusta 232. godine. Vladao je od 276. do 282. godine. Kao i Aurelijana, ubila ga je njegova sopstvena vojska.

Maksimijan (Marko Aurelije Valerije Maksimijan Herkulije Avgust)

Rođen blizu Sirmijuma oko 250. godine. Vladao je zajedno sa Dioklecijanom od 286. do 305. godine, kada je zajedno sa Dioklecijanom abdicirao. Na presto se vratio 310. godine, ali ga je zbacio legitimni vladar Konstantin I, posle čega je Maksimijan izvršio samoubistvo.

Povezane vesti

Konstancije II (Flavije Julije Konstancije Avgust)

Rođenn je u Sirmijumu 7. avgusta 317. godine, kao drugi sin Konstantina Velikog. Vladao je sam od 350. do 360. godine, dok je pre toga, od 337. do 340. delio presto sa Konstantinom II i kasnije od 340. do 350. sa najmlađim bratom Konstansom.

Gracijan (Flavije Gracijan Avgust)

Rođen u Sirmijumu 359. godine. Bio je car od 375. do 383. godine, a u njegovo vreme hrišćanstvo je postalo dominantna vera u Carstvu. Pod Ambrozijevim uticajem, Gracijan je zabranio paganske kultove u Rimu i naredio je da se iz rimskog senata ukloni oltar boginje Pobede.

Pogledajte i:

Broj rimskih imperatora koji su rođeni na teritoriji Srbije, a naročito u Sirmijumu i njegovoj okolini, je iznenađujuće veliki.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka