Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je bio sveti Trifun?

Srpska pravoslavna crkva 14. februara obeležava svetog Trifuna.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara, kog danas neke porodice slave i kao krsnu slavu, rođen je u trećem veku, u selu Kampsadi u Frigiji. Njegova porodica bila je siromašna i veoma pobožna, a legenda kaže da je on još kao dete imao isceliteljske moći. 

Ljudi su verovali da ima dar od Boga da tera zle duhove i isceljuje bolesne.

Povezane vesti

Trifun je živeo u vreme vladavine cara Gordijana III, koji je imao ćerku koja je bolovala od, tada nepoznate, duševne bolesti. Lekari su pokušali da joj pomognu, ali nisu uspevali, a onda je, prema predanju, iz nje progovorio zli duh koji je rekao da njega može da otera samo Trifun. Car je tada naredio da se u dvor dovedu svi muškarci u carstvu koji nose to ime. Tada je, danas sveti, Trifun uspeo da izleči carevu ćerku i za to je bio bogato nagrađen. Međutim, Trifun je svoje darove podelio siromašnima i nastavio da živi skromno, u molitvi.

Trifun je umro mučeničkom smrću sa svega 18 godina. Decijan Trajan koji je došao na vlast, zahtevao je od njega da se odrekne Hrista, što je Trifun odbio. Tada su ga vojnici vezali za konja i bosonogog vukli preko trnja i kamenja - međutim, Trifun je izdržao sva mučenja. Tada je car naredio da ga poseku mačem.

Sveti Trifun sahranjen je 250. godine u Kampsadi.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka