Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici oživeli glas mumije stare 3000 godina

Naučnici pomoću 3D print tehnologije ponovo kreirali glasne žice mumificiranog egipatskog sveštenika koji je živeo pre 3000 godina i saznali kako je zvučao njegov glas.

  Izvor: Foto: Profimedia

Naučnici su uspeli precizno da reprodukuju jedan zvuk koji nalikuje dugačkom spoju slova e i a.

"Zvuk koji čujete proizvode njegove glasne žice iz položaja u kom leži u sarkofagu", rekao je elektrotehničar Dejvid Hauard sa londonskog univeriteta Rojal Holovej.

U Egiptu otkrivene mumije životinja iz sedmog veka pre nove ere

Hauard je ranije istom metodom reprodukovao glasne žice i glasove ljudi današnjice, uključujući i svoj i ustanovio da su proizvedeni zvukovi vrlo realistični i da zaista nalikuju originalu. Ovo je prvi put da je ovu tehnologija primenio na ljudskim ostacima.

Za prvi takav poduhvat Hauard i njegove kolege odabrali su mumiju egipatskog sveštenika Nesjamuna koja se nalazi u muzeju Lids u Velikoj Britaniji. Meko tkivo u grlu i vokalnom traktu mumije bilo je dosta sačuvano tako da je Nesjamun bio izvrstan kandidat za ovaj eksperiment, prenosi CNN.

Hauard planira drugu fazu ovog projekta u kojoj će pokušati da reprodukuje zvuk sveštenikovog pevanja. Nesamun je bio beležnik i sveštenik u vreme vladavine faraona Ramzesa XI, a često je prilikom obavljanja ritualnih dužnosti pevao i melodično izgovarao molitve.

"Egiptolozima je već poznata fonetika i način izvođenja muzike tog perioda tako da možemo reprodukovati delove onoga što je zapravo pevao".

Tragovi prošlosti: 8 mumija koje možete videti širom sveta

Da bi to učinio, Hauard namerava da pomoću računarskog softvera kreira jezik koji bi odgovarao glasnim žicama te veličine. Pošto jezik igra glavnu ulogu u govoru i pevanju, a Nesjamunovi jezički mišići nisu dobro sačuvani. Arheolozi smatraju da je sveštenik umro u 50. godinama života, a vidljivo je da je imao jako istrošene zube i bolest desni.

"Ako mu kreiramo jezik, moći ćemo da ga uskladimo sa njegovim vokalnim traktom. To je izvodljivo, ali i zahtevno", rekao je Hauard.

Izvor: N1

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka