Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 16. decembar: Rođen kralj Aleksandar I Karađorđević

Na današnji dan, 16. decembra 1888. godine, rođen je kralj Aleksandar I Karađorđević, poznat i kao Ujedinitelj.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Kralj Aleksandar bio je sin Petra I Karađorđevića i crnogorske princeze Ljubice Petrović-Njegoš. Detinjstvo je proveo u Crnoj Gori, a obrazovao se u Ženevi, a potom u Sankt Peterburg.Zbog zdavstvenih problema, vratio se u Beograd, gde je nastavio svoje obrazovanje.

Pogledajte i: Deset najpoznatijih uspešnih atentata

Učestvovao je u  Prvom balkanskom ratu 1912, kao i u Drugom balkanskom ratu 1913. godine. Već naredne godine, postao je regent Kraljevine Srbije i vladao u ime svog oca, koji je teže oboleo. U prvom svetskom ratu, bio je vrhovni zapovednik srpske vojske.

Od 1921. do 1929. godine, nosio je titulu vladara Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a od 1929. do 1934. godine titulu kralja Jugoslavije. Zanimljivo je da Aleksandar nije bio prvi u redu za presto, već je to bio njegov stariji brat Đorđe, koji je bio prinuđen da se odrekne prestola zbog svog ponašanja koje se smatralo skandaloznim.

Čuven je i po donošenju Oktroisanog ustava, kojim je Jugoslavija postala ustavna monarhija.

Na kralja Aleksandra I Karađorđevića izvršen je atentat 9. oktobra 1934. godine u Marseju, a dalja pozadina ubistva koje je izvršio Vlado Černozemski nije rasvetljena.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka