Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 3. decembar: patrijarh Pavle izabran za 44. poglavara Srpske pravoslavne crkve

3. decembra 1990, patrijarh Pavle je izabran za 44. poglavara Srpske pravoslavne crkve.

  Izvor: Foto: Profimedia

Pokojni patrijarh, čije je svetovno ime bilo Gojko Stojčević, rođen je  11. 9. 1914. godine u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca u autonomnom Kraljevstvu Hrvatske i Slavonije u sklopu Austro-Ugarske u zemljoradničkoj porodici. Gimnaziju je završio u Beogradu, šestorazrednu Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Rano je ostao bez roditelja - njegov otac je otišao na rad u SAD, gde je oboleo od tuberkuloze i "vratio se kući da umre" kad je dečaku bilo tri godine, a ubrzo je ostao i bez majke, te je o njemu brinula tetka.

Iako je tokom školovanja Gojko bio sklon predmetima kao što su matematika i fizika, a iz veronauke imao dvojku, uticaj rodbine je prevagnuo i njegov konačan izbor bio je bogoslovija. Nakon života u Tuzli i Sarajevu, tokom Drugog svetskog rata dospeva u Beograd, gde je najpre radio na građevinama, a zatim je, zbog slabog zdravlja, započeo svoj monaški život u manasticru Svete Trojice u Ovčaru. Radio je i kao veroučitelj i postepeno napredovao u hijerarhiji sve dok 1957.godine nije izabran za episkopa raško-prizrenskog.

Kao episkop raško-prizrenski, svedočio je u Ujedinjenim nacijama pred mnogobrojnim državnicima o problemima Srba na Kosovu i Metohiji, služio je u svim mestima svoje eparhije, držao predavanja na temu crkvenoslovenskog jezika i pojanja, pomagao je građenje novih i obnavljanje starih crkava.

Na današnji dan 1990.godine, izabran je za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, a izbor je izvršen još za života prethodnog partijarha (Germana).

Imajući u vidu zasluge patrijarha srpskog Pavla na teološkom polju, Bogoslovski fakultet Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, dodelio mu je 1988. godine zvanje počasnog doktora bogoslovlja.

Preminuo je 15. novembra 2009. u Beogradu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka