Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na tragu novih otkrića: Britanski arheolozi pretpostavljaju da je Tutankamon sahranjen u tuđoj grobnici

Egiptolozi smatraju da postoji mogućnost da je čuveni dečak-faraon Tutankamon, sahranjen u grobnici koja mu prvobitno nije bila namenjena.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Do takvog zaključka, stručnjaci iz Britanije došli su analizirajući figure i predmete iz grobnice koji imaju ženske konture. 

Britanski arheolog Nikolas Rivs smatra da su mnogi ukrasni predmeti iz grobnice Tutankamona prvobitno bili napravljeni za ženu faraona Amenhotepa IV Nefertiti.

Tutankamonova grobnica uspešno restaurirana nakon devet godina

Rivs takođe smatra da je, kada je grobnica otkrivena, pronađena ogromna količina zlata toliko zaslepila arheologe, da nisu dalje ulazili u razmatranje mogućnosti o tome gde je sahranjen dečak-faraon.

Grobnicu staru oko 3.000 godina, otkrio je arheolog Hauard Кarter 1922. godine, kada je pronađena velika količina zlatnih predmeta, ukrasa, statua...

Arheolozi potvrdili: U Tutankamonovoj grobnici nema tajnih prostorija

Nova teorija čak ide dalje i pretpostavlja da je Tutankamonova grobnica samo deo grobnice Nefertiti, koja se nalazi u blizini mesta gde je sahranjen Tutankamon.

Rivs tvrdi da je i zlatna maska za Tutankamona prvobitno napravljena za Nefertiti zbog ženskih crta.

Počela potraga za tajnim odajama u Tutankamonovoj grobnici

Iako su obavljena istraživanja, i egipatske vlasti tvrde da u Tutankamonovoj grobnici nema skrivenih odaja, što potkrepljuju i neke studije italijanskih istraživača, Rivs i neke njegove kolege smatraju da je potrebno dodatno skeniranje i istraživanje, kako bi se došlo do tačnih informacija.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka