Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Unesko stavlja Ohrid na listu ugroženog svetskog nasleđa?

Unesko preporučuje da se kulturno i prirodno nasleđe Ohridskog regiona stavi na listu ugroženog svetskog nasleđa, preneli su makedonski mediji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U nacrtu izveštaja koji će biti razmatran na predstojećoj konferenciji Komiteta za svetsko nasleđe u Bakuu, od države se traži potpuni moratorijum na bilo kakvu urbanu transformaciju na obali Ohridskog jezera, dok se ne finaliziraju i usvoje efektivna zakonska rešenja za zaštitu i mehanizmi za njihovo sprovođenje. Prema izveštaju Unesko, glavni problem Ohrida je nedovoljan napredak u rešavanju problema i stalne pretnje i opasnosti od velikih infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Navodi se da je malo urađeno na primeni prioritetnih preporuka monitoring misije Unesko koja je u Ohridu boravila 2017.

Povezane vesti

"Neodgovarajuće građenje sa neodgovarajućim urbanim razvojem, eksploatacijom obale, povećano zagađivanje, narušavanje i uništavanje životne sredine, kao i nekontrolisan urbani razvoj izazvan pritiskom turizma", kritike su u nacrtu izveštaja za Ohrid i Ohridsko jezero koji su od 1980. na Uneskovoj listi svetske baštine.

Povezane vesti

Od vlasti Severne Makedonije se traži da napravi procenu nelegalnih građevina i da se utvrdi njihov uticaj na zaštićeno područje, kao i rušenje svih objekata koji predstavljaju opasnost za područje, uz istovremeno strogo sprovođenje zakona i pravilnika za sprečavanje nove divlje gradnje.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka