Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi put nakon 300 godina otkrivene stepenice kojima hodao Isus (VIDEO)

Turisti i vernici koji posete baziliku San Ðovani in Laterno u Rimu ponovo imaju od ovog Uskrsa jedinstvenu priliku da vide, ali i da se popunu Svetim stepenicama, koje su otkrivene prvi put u poslednjih 300 godina, a kojima je, ...

  Izvor: Foto: AP/Andrew Medichini

Turisti i vernici koji posete baziliku San Ðovani in Laterno u Rimu imaju ovog Uskrsa jedinstvenu priliku da vide, ali i da se popunu Svetim stepenicama, koje su otkrivene prvi put u poslednjih 300 godina, a kojima je, kako se veruje, hodao razapeti Isus do Pontia i Pilata, čoveka koji mu je presudio.

Stepenice poznate po latinskom nazivu kao Scala Sancta - prekrivene daskama od orahovog drveta biće otkrivene u naredna dva meseca, nakon opsežnog projekta restauracije.

U potrazi za stvarnim Isusom: Šta arheologija otkriva o životu jedne od najuticajnijih ličnosti u istoriji

U originalu stepenice su prekrivene mermerom i na njima se na tri mesta nalaze tri kapi Isusove krvi, za koje se tvrdi da su pale tokom njegovog penjanja. Te kapi su obeležene srednovekovnim krstovima i turisti ne prestaju da ih ljube i dodiruju dok se na kolenima penju ka njihovom vrhu, preneo je CNN.

Pogledajte i Ime Pontije Pilata dešifrovano na prstenu pronađenom pored Vitlejema

Od podnožja do vrha ima ukupno 28 stepenika kojima je, kako se navodi u Jevanđelju po Janovu, Isus nekoliko puta prošao.

Iako nema pisanih tragova, otac Frančesko Guera, rektor Svetih stepenica, kaže da je prema predanju majka cara Konstantina, Helen, inače, pasionirana kolekcionarka relikvija Isusa u 4. veku, tražila da joj se stepenice donesu u Jerusalim.

Software:Adobe Photoshop CS5.1 Macintosh Created: 2019:04:11 17:48:14
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: AP/Andrew Medichini

"Znamo da je Sv. Helena prenela eksere kojima je Isus razapet i deo krsta na kojem je bio razapet u obližnju crkvu", kaže Guera.

Sveti stepenice se nalaze u bazilici San Ðovani in Laterano u Rimu. Na vrhu stepenica je soba nazvana Sveta od Svetih.

Večna misterija: Na osnovu čega znamo kako je izgledao Isus Hrist

Nekada je bila privatna kapela pape i sadrži relikvije svetaca i jednu od najstarijih ikona Isusa pronađenih u Rimu iz 5. veka.

Stepenice će uskoro ponovo biti prekrivene drvetom kako bi se zaštitio originalni mermer, ali narednih nekoliko sedmica posetioci Rima mogu bukvalno da hodaju, ili kleknu, na nečem što se smatra originalnim stopama Isusa.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka