Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostaci baroka u Konaku kneginje Ljubice: Nova izložba u Muzeju grada Beograda

Tragovi baroknih vremena najvidljiviji su u arhitekturi Kosančićevog, Topličinog i Obilićevog venca. Predmete i slike iz perioda Baroka prikazaće široj publici Muzej grada Beograda pod svodovima Konaka kneginje Ljubice, u ponedeljak ...

  Izvor: Foto: Muzej grada Beograda

Period oporavka, u gradu koji je tek oslobođen od turskog upravljanja, obeležili su doseljenici iz različitih delova Evrope - zanatlije, trgovci, ratni veterani i sirotinja. Svi oni su iz težnje ka boljem životu oblikovali Beograd - Dorćol je podeljen ravnim ulicama na blokove, a fasade stambenih objekata dobile su barokne obrise. Od Knez Mihailove ulice prema Savi ljudi su živeli okupljeni oko Saborne crkve i svoje mitropolije. Nicale su palate, bolnice, kasarne.

Oko oba naselja, nemačkog i srpskog, prvi put su izgrađeni varoški bedemi sa kapijama u koje su se slivala četiri glavna gradska puta. Kroz Temišvarsku ili Smederevsku kapiju vodila je današnja Dunavska ulica, Carska, kasnije Vidin kapija bila je na pravcu Ulice cara Dušana, Virtenbergova, kasnije Stambol kapija u pravcu Vasine i Šabačka kapija u pravcu Karađorđeve ulice.Beogradska tvrđava se preuređuje u modernu utvrdu sa dekorativnim baroknim kapijama i inovativnim zdanjima kao što su Veliki „rimski“ bunar i Velika barutana.

Međutim, novi rat između Austrije i Turske srušio je sva utvrđenja i bedeme i vratio Beogradu orijentalni izgled.

Iako je većina baroknih promena u gradu nestala, njeni tragovi se i danas čuvaju u jezgru grada, u izgledu glavnih saobraćajnica i blokova zgrada. Nekadašnji varoški bedemi stoje kao podsećanje na barokna vremena u obrisima Kosančićevog, Topličinog i Obilićevog venca.

 "Barokni Beograd - Preobražaji 1717- 1739" idejno je delo višeg kustosa Muzeja grada Beograda, Nike Strugar Bevc i naučne savetnice Arheološkog insituta, Vesne Bikić. Na izložbi će biti predstavljeni projekti i planovi izgradnje Beograda iz Bečkih arhiva, i predmeti koji ilustruju naoružanje, odevanje, ishranu, pobožnost, ali i svakodnevicu i dokolicu austrijskog vojnika i žitelja grada. Većina je otkrivena u arheološkim istraživanjima, a deo potiče iz bogatih zbirki Muzeja grada Beograda, Muzeja Srpske pravoslavne crkve, Vojnog muzeja u Beogradu, Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, Muzeja grada Novog Sada i Galerije Matice srpske. Izložba će posetiocima biti dostupna od 5. aprila do 4. juna 2019. godine. Radno vreme tokom trajanja izložbe je utorkom, sredom, četvrtkom i subotom od 10 do 17 časova, petkom od 10 do 18 časova, a nedeljom od 10 do 14 časova.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Copyright:
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Copyright:
Izvor: Profimedia/Shutterstock

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Copyright:
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Copyright:
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Copyright:
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Fotografije: Muzej grada Beograda

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka