Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Selo gde ulice nose samo jedno ime - Staljin

Staljin je prvo ime na koje stanovnici Slavjanke pomisle kada je reč o sporednim ulicama. Zapravo, svih 25 sporednih ulica u sibirskom selu dobilo je ime po zloglasnom sovjetskom diktatoru.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Inicijativa je zamisao seoskog poglavara Vjačeslava Zujeva, tvrdi lokalno stanovništvo, dodajući kako on insistira da se svaka staza zove "ne samo Staljin, već Generalisimo Staljin", piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Nekoliko stanovnika koji su govorili za RSE kažu da nemaju problema s tim što njihove ulice nose ime Josifa Staljina, čija se vladavina obično izjednačava sa terorom i političkom represijom.

Rezultati obdukcije objavljeni nakon 60 godina: Ovo je pravi uzrok smrti Josifa Staljina

Za vreme Staljinove "Velike čistke" stotine hiljada ljudi ubijeno je po kratkom postupku, dok su milioni drugih poslani u gulage - logore poznate po veoma teškim uslovima i brutalnim tretmanima zatvorenika.

Glavna pritužba stanovnika Slavjanke oko naziva ulica je ta da službenici u registrima često pogrešno napišu reč 'Generalissimo' kada upisuju njihove adrese.

Sovjetski Savez iz ugla jednog Amerikanca: Špijunske fotografije otkrivaju kako se živelo u posleratnom periodu

"U mom pasošu su dva puta napravili slovnu grešku", rekao je jedan stanovnik.

Slavjanka - takozvano zadružno vikend naselje na periferiji Novosibirska - datira tek od 2008. godine. Mnoge kuće u selu su još uvek delimično izgrađene i nenaseljene.

Sovjetski majstori fotošopa: Kako je Staljin brisao ličnosti sa fotografija, ali i iz istorije

Seoski poglavar Zujev nije bio dostupan za komentar zašto bi u selu, koje nema očiglednu vezu sa Staljinom, sve sporedne ulice bile nazvane po njemu.

Predstavnici Komunističke partije u Novosibirsku kažu da ne znaju da postoji Slavjanka, a kamoli imena njenih sporednih ulica.

Stranka se, međutim, nedavno složila da se u centru Novosibirska postavi Staljinova bista. Spomenik će biti otkriven 9. maja.

Izvor: Slobodna Evropa

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka