Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi car, nova era: Japan ulazi u doba "reda i harmonije"

Nova era Zemlje izlazećeg sunca počeće 1. maja, dan nakon što car Akihito preda vlast svom sinu, princu Naruhitu.

  Izvor: Foto: AP/Koji Sasahara

Trenutna era cara Akihita, poznata kao „Hejsej“ (postizanje mira) okončaće se za mesec dana i zameniće je vladavina novog japanskog cara, a ime novog doba Japana obelodanjeno je da će biti „Rejva“, koje simbolizuje red i harmoniju.

Ime je uživo na televiziji obelodanio Jošihide Suga, šef kabineta premijera Šinza Abea, nekoliko trenutaka nakon što se devetočlani panel, u kojem se nalazio i osvajač Nobelove nagrade i stručnjak za matične ćelije Šinja Jamanaka, odlučio za jednu od pet reči koje su predložili stručnjaci klasične kineske i japanske literature.

„Nadamo se da će ime nove ere biti prihvaćeno u javnosti i postane duboko ukorenjeno u životu ljudi u Japanu“, istakao je Suga.

Najbrže rastuća turistička destinacija na svetu: Da li će previše turista uništiti Japan?

Vladavina svakog japanskog cara (gengo) nosi određeno ime, koje se koristi zajedno sa zapadnim kalendarom da bi se označavale godine.

Televizijski komentatori su se mučili da ponude tačan prevod, pa se zbog toga premijer Šinzo Abe takođe obratio javnosti da bi objasnio značenje.

Author: FRANCK ROBICHON Copyright: Software:Adobe Photoshop CC 2018 (Macintosh) Created: 2019:04:01 12:13:00 Embedded Comments: AppleMark
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: EPA/Franck Robichon

Termin za novu eru sastavljen je od dva dela – „Rej“ i „Va“, koji znači red i mir ili harmoniju. Uzet je iz dela Manjošu, najstarije antologije poezije u japanskoj kulturi.

Ovo je ujedno u prvi put da je ime novog doba uzeto iz japanskih izvora, a ne kineskih.

Život u izolaciji: Da li znate šta je hikikomori?

„Manjošu simbolizuje japansku duboko ukorenjenu kulturu i dugu tradiciju. Kao što čudesni cvetovi šljive u cvatu označavaju dolazak proleća nakon žestoke zime, svaki osoba u Japanu može da se nada svojoj budućnosti i učini da se njeni cvetovi otvore“, istakao je Abe.

Prema njegovim rečima, japanska nacija je na prekretnici, ali postoje mnoge japanske vrednosti koje ne bi trebalo da izblede.

Pogledajte i U Japanu živi oko 70.000 stogodišnjaka

„Veoma smo ponosni na našu istoriju, kulturu i tradiciju, a termin 'Rejva' simbolizuje Japan budućnosti. Onaj koji hoćemo da izgradimo za buduće generacije. To je imalo najveći uticaj na izbor“, naveo je premijer Zemlje izlazećeg sunca.

U japanskoj modernoj istoriji postojala su četiri doba. Već pomenuto „Hejsej“ (postizanje mira) cara Akihita, a pre njega era „Šova“ (1926–1989), koje znači „prosvećena harmonija“.

Doba „velike pravednosti“ bila je era „Tajšo“ (1912–1926), koja je nasledila doba „prosvećene vladavine“, odnosno ere „Mejdži“ (1868–1912).

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka