Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poražavajuća činjenica: Većina mladih nikada nije čula za Holokaust

Jedan od dvadeset odraslih Britanaca ne veruje da se Holokaust dogodio, a osam odsto njih kaže da je razmera genocida preuveličana, rezultati su ankete kojom se obeležava Dan sećanja na Holokaust, piše Gardijan.

  Izvor: Foto: Profimedia

Više od polovine onih koji su intervjuisani, reklo je da ne znaju koliko je Jevreja ubijeno u Holokaustu, a jedan od pet grubo je potcenio taj broj, rekavši da je ubijeno manje od dva miliona. Ubijeno je najmanje šest miliona. 

Anketa, koju je naručila dobrotvorna organizacija osnovana i finansirana od strane britanske vlade za promovisanje i podršku Međunarodnog dana sećanja, donosi rezultate istraživanja sprovedenog u sedam evropskih zemalja u novembru. 

Pogledajte i Tajna ljubav u logoru smrti: Neverovatna životna priča majstora za tetovaže u Aušvicu (FOTO)

Ta anketa je utvrdila da svaki treći narod zna malo ili ništa o Holokaustu, a u proseku pet odsto je reklo da nikad nije čulo za njega. U Francuskoj, 20 odsto osoba starosti između 18 do 34 godine izjavilo je da nikada nisu čuli za Holokaust. U Austriji je ta brojka iznosila 12 odsto. Istraživanje u SAD prošle godine pokazalo je da devet odsto milenijalaca kaže da nisu čuli ili misle da nisu čuli za Holokaust

Pogledajte i Hrabro srce Irene Sendlerove: Heroina koja je tokom Holokausta spasla 2.500 dece (VIDEO)

Neznanje o Holokaustu šokiralo je stručnjake. Neki od njih naglasili su da ne misle da su ispitanici ankete koji aktivno poriču Holokaust, ljudi koji namerno propagiraju i šire zlo. Međutim, njihovo neznanje čini ih podložnim mitovima i manipulaciji. 

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donela zvaničnu rezoluciju o obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta i ustanovila da se on obeležava 27. januara, na dan kada su 1945. godine sovjetske trupe oslobodile najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Aušvic-Birkenau. 

Pogledajte i ZAPOSTAVLJENI HOLOKAUST: Zločin svakog dana, sem nedelje

Rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o istoriji Holokausta, sa ciljem da se pokaže odlučnost da se pomogne u sprečavanju čina genocida u budućnosti.

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka