Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novootkrivena drevna platforma produbljuje zagonetku: Kako su sagrađene piramide?

Istraživači u Egiptu su otkrili sistem platformi star oko 4.500 godina koji se koristio za vađenje alabastera iz kamenoloma, a izveštaji pokazuju da bi ovo moglo ukazati na tragove kako su Egipćani gradili piramide.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Arheolozi sa francuskog Instituta za orijentalnu arheologiju u Kairu i sa Univerziteta u Liverpulu, otkrili su ostatke drevne platforme u kamenolomu alabastera u Hatnubu u Istočnoj pustinji. Platforma datira barem iz vremena vladavine faraona Keopsa, kada je i sagrađena Velika piramida.

"Ovaj sistem je sastavljen od dve centralne rampe na kojima se nalaze dva stepeništa sa brojnim postoljima", kaže Ianis Gourdon, upravnik zajedničkog istraživanja u Hatnubu. "Drevni Egipćani su uspeli da vuku velike blokove alabastera iz kamenoloma tako što su koristili sanke za blokove koje su bile pričvršćene za ova postolja", dodaje Gourdon.

Saznajte i: 10 zanimljivosti o starom Egiptu 

Teško je opisati značaj ovog otkrića, jer arheolozi još uvek nisu objavili svoje istraživanje, kaže Kara Kuni, profesorka egipatske umetnosti i arhitekture na Univerzitetu Kalifornija, a koja nije uključena u istraživanje.

"Ne možemo da kažemo da su piramide izgrađene od alabastera, jer to nisu", kaže Kara Kuni. "Način na koji su stari Egipćani sekli i pomerali ogromne stene je i dalje tajanstven".

Alabaster je mekši mineral, drugačiji od teških, kamenih blokova sa kojima su Egipćani izgradili spoljnu strukturu piramida.

Pogledajte i: 7 značajnih arheoloških otkrića u Egiptu

"Zapravo i dalje ne poznajemo njihovu tehniku za sečenje tvrdog kamenja poput crvenog granita, kao ni to kako su drevni Egipćani podizali blokove teške stotinama tona na strane piramida", dodaje profesorka Kuni.

Većina egiptologa već smatra da su stari Egipćani koristili sisteme rampi za izgradnju piramida, ali postoje različite teorije koje vrste rampi su koristili. Kunijeva kaže da stručnjaci pretpostavljaju da su mogli da koriste ravne rampe koje su bile povezane sa spoljnim zidovima piramida, rampe koje su kružile oko ovih zidova, ili sisteme rampi unutar samih piramida.

Dakle, iako nam otrkiće sistema platforme u kamenolomu alabastera govori o tehnološkom znanju drevnih Egipćana, ipak nam ne daje odgovor kako su izgrađene piramide. 

"Piramide stoje tamo kao kamene planine koje dokazuju nadzemaljsku prirodu svojih božanskih kraljeva. Kada stanete ispred tih piramida osetićete da ih je nemoguće izgraditi. To znači da propaganda i dalje funkcioniše", kaže Kunijeva.  

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka