Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 zanimljivih činjenica koje niste znali o katedrali Notr Dam

Gotska katedrala odražava istaknutu ulogu Pariza kao ekonomskog i duhovnog centra u 12. veku, a njeni ožiljci iz Francuske revolucije samo podsećaju na njenu dugu vezu sa monarhijom - vezu koja je umalo dovela do njenog rušenja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ipak, i pored toga što na hiljade turista svakog dana prođe kroz vrata ove katedrale kako bi fotografisali šarene prozore i leteće potpore, ovo sveto odredište i dalje ima svoje tajne. A evo i 8 manje poznatih činjenica o katedrali Notr Dam.

1. Paganski grad leži ispod katedrale

Prostor na kojem se sada nalazi Notr Dam, nekada je bio galorimski grad Lutecija. Moguće je da je katedrala izgrađena na ostacima paganskog hrama. Oko 1710. godine,  tokom iskopavanja otkriveni su delovi oltara posvećenog Jupiteru i drugim božanstvima. Dodatne arhitektonske ruševine su pronađene šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, a mnoge datiraju iz drevne ere.

2. Jedna je od prvih građevina sa letećim potporama 

Katedrala je jedna od najranijih građevina sa spoljnim letećim lukovima. Izgrađeni su oko glave katedrale u 12. veku kako bi pružili podršku tankim zidovima koji su sagrađeni kako bi visoka crkva imala veće prozore. Leteće potpore su postale ikonski aspekt gotskog dizajna, iako postoji debata o tome da li je Notr Dam prva katedrala koja ih ima. Sve u svemu, postali su trend u svetoj arhitekturi. 

Otkrijte i:  10 sitnica zbog kojih ceo svet voli Pariz 

3. 28 njenih kraljeva je izgubilo glave u Francuskoj revoluciji

Usred Francuske revolucije, 1793. godine, 28 kipova biblijskih kraljeva u katedrali je srušeno i uništeno od strane mafije. Kraljl Luj XVI je pogubljen ranije iste godine, pa je ikonografija vezana za monarhiju bila pod napadom. Tek su 1977. godine otkivene glave 21 kralja tokom radova u podrumu francuske banke za spoljnu trgovinu. Sada su u obližnjem muzeju Kluni. 

4. Kule nisu bliznakinje

  Izvor: Shutterstock

Na prvi pogled dve kule Notr Dama izgledaju identično. Ipak, bliži pregled otkriva da je severni toranj nešto viši od južnog. Kao i svi delovi katedrale i kule su izgrađene tokom vremena. Kao takva katedrala je kolaž arhitektonskih trendova, a ne kulminacija vizije jedne osobe.

5. Njena zvona su jednom istopljena zbog artiljerije

Kraljevi nisu bili jedini deo Notr Dama koji je uništen tokom Francuske revolucije. Svih 20 zvona - osim ogromnog zvona po imenu Emanuel - uklonjeni su i istopljeni kako bi se napravili topovi. 

Zvona su zamenjena u 19. veku, ali nisu bila toliko fino napravljena kao starije verzije i pravili su više disonantne buke prilikom zvonjave. Konnačno, 2013. godine, novi ansambl zvona je povratio zvuk katedrale iz 17. veka. 

6. Kipovi čudovišta su moderni dodatak

  Izvor: Shutterstock

Neke od najpoznatijih fotografija Notr Dama su iz perspektive grotesnih statua. Mali broj ljudi zna da ove statue nisu bile tu do 19. veka. Dodate su između 1843. i 1864. godine tokom radikalne restauracije. 

7. Orgulje Notr Dama su najveće u Francuskoj

Orgulje u ovoj katedrali uključuju 8.000 cevi (neke čak iz 18. veka) i pet klavijatura, čineći ih tako najvećim orguljama u Francuskoj. Na samom vrhu orgulja postojala su oštećenja iz doba revolucije, kada je odstranjen i simbol cveta ljiljana (fleur-de-lis), ali je sve ovo obnovljeno 2013. godine u znak obeležavanja 850. godišnjice katedrale.

Pogledajte i:Jezivi Pariz 

8. Svi putevi vode do Notr Dama

Uglavnom zatrpano gomilom turista, na kaldrmi ispred Notr Dama se nalazi manji, kruži znak sa osmokrakom zvezdom. Na ovom znaku su ugravirane reči Point zéro des routes de France, a predstavlja tačku odakle su merene razdaljine od Pariza do drugih francuskih gradova. Tamo je postavljen 1924. godine, iako je privremeno uklonjen 1960. godine tokom iskopavanja podzemene garaže. Ovi radovi su bili onemogućeni kada su radnici došli do arhitektonskih ruševina. 

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka