Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriveni tajni tuneli ispod drevne piramide u Meksiku

Arheolozi su potvrdili postojanje skrivenog tunela koji vodi do komore duboko ispod piramide Meseca, masivnog hrama koji se nalazi u drevnom gradu Teotivakan, blizu današnjeg Meksiko Sitija. Tim istraživača veruje da su odaje korišćene ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Koristeći tehniku pod nazivom tehnologija električnog otpora, istraživači is Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju i Instituta za geofiziku Nacionalnog autonomnog univerziteta u Meksiku, mapirali su sliku zemlje ispod piramide bez razbijanja bilo kakvog tla. Tako su otkrili izdubljenu komoru na oko osam metara ispod piramide prečnika 15 metara, kao i podzemni tunel.

Otkrijte i:Tajne duhovnog sveta Maja

Izgradnja grada počinje 400. godine pre nove ere, a sam grad Teotivakan je postao uspešno središte starog mezoameričkog sveta do 300. godine nove ere. Niko ne zna ko je osnovao Teotivakan, ili zašto je civilizacijski centar iznenada doživeo slom, počevši od oko 600. godine nove ere. Do 750. godine, preživeli pripadnici stanovništva, koje je brojalo i do 200.000 ljudi, razišli su se, ostavljajući nekada veliku metropolu i svete piramide.

Asteci su pronašli gradske ruševine oko 1.300 godine i dali mu ime Teotivakan, što na njihovom jeziku znači "mesto gde ljudi postaju bogovi". Sagrađena na povišenom tlu, piramida Meseca je najviša tačka u starom kompleksu. Nalazi se na suprotnom kraju takozvane Avenije smrti i najveće strukture Teotivakana, piramide Sunca.

Saznajte i:Da li je Astečko carstvo zaista bilo moćno?

Ranije pronađene grobnice unutar piramide Meseca sadržale su žrtvene ostatke, uključujući deformisane ljudske lobanje, kao i nakit i druge grobne predmete od zelenog kamena.

"Ono što se može naći unutar ovih tunela će pomoći da se razjasni odnos koji je ova drevna metropola imala sa drugim oblastima Mezoamerike", kaže Veronika Ortega, direktorka Projekta za očuvanje kompleksa piramide Meseca.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka