Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krater Hanburi, najveća eksplozija pre nuklearnog doba

Vojna nesreća koja je stvorila krater Hanburi, 27. novembra 1944. godine, je bila u to vreme najveća eksplozija pre nuklearnog doba. To se desilo kada je više od 3.500 tona bombi, granata i municije eksplodiralo na deponiji bombi ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Krater koji je nastao od eksplozije je bio dubok oko 30 metara i širok oko 400 metara. Nisu sve bombe eksplodirale, a bilo je i opasno izvaditi ih iz kratera. Do danas su ove bombe ostale kao potencijalna pretnja.

Pogledajte imisteriozne kratere u Sibiru

Kao uzrok nesreće navodi se da je neko koristio bronzani sekač kako bi uklonio detonator iz bombe, iako bi i danas ideja o vraćanju neiskorišćenih bombi, koje sadrže osigurače, na deponiju izgledala smešno. 

Description: raf_106g_la_69_po_0018.tif Software:Adobe Photoshop CS2 Windows Created: 2008:12:22 14:52:17
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Wikimedia commons

Posledice su bile užasne. Obližnja farma je bila sravnjena. U vodi iz razorenog rezervoara od 450.000 kubnih metara udavilo se 37 ljudi. Oko 70 ljudi je poginulo u incidentu uključujući osoblje Kraljevske aviacije i šest italijanskih ratnih zarobljenika koji su radili na ovoj lokaciji.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Wikimedia commons

Još jedna izvanredna činjenica je da je veliki deo rudnika, kao i veliki deo odloženih sredstava, preživeo eksploziju, a objekat je korišćen do 1966. godine. 

Saznajtezašto mesec ima toliko kratera

Sve do nedavno postojala je mogućnost za ulazak u podzemne odaje (verovatno ilegalno), ali su svi ulazi sada zapečaćeni. Posetiocima nije dozvoljeno da uđu u krater, ali se njegov obim jasno može videti iz daljine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka