Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverovatne zanimljivosti o drevnom Rimu koje malo ko zna

Ovo su samo neke od činjenice o drevnom Rimu koje možda do sada niste imali prilike da saznate.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Stari Rim je imao mnoge aspekte civilizacijske nadmoći - snažnu vojsku koja je osvajala velike teritorije, intelektualce i filozofe koji su doprineli današnjem shvatanju matematike, filozofije, astronomije i drugih nauka, moćne vladare, ali i niz uvrnutih shvatanja i rituala koji su prilično šokantni (neki i stvarno odvratni) za način života modernog čoveka, piše Mondo.rs.

Povezane vesti

Povezane vesti

1. Borbe gladijatora - drugorazredna zabava

Borbe gladijatora su jedna od prvih asocijacija na Rim, ali ovaj nasilni "sport" nije zapravo bio najpopularnija razonoda za ljude tog vremena. Koloseum gde su se ove borbe održavale je mogao da primi oko 50.000 ljudi, ali je prava "žurka" bila u Cirkusu Maksimusu gde su se održavale trke kočija i na ovo dešavanje je dolazilo i do 250.000 ljudi!

2. Ko preživi, pričaće

Smatra se da je prosečni životni vek u antičkom Rimu bio oko 20 do 30 godina. Međutim, trebalo bi imati na umu da je na ova statistika toliko niska jer se računala i visoka stopa smrti novorođenčadi, kao i veliki broj žena koje su umirale pri porođaju. Zapravo, ukoliko bi Rimljanin dosegao starost (a da ga prethodno ne pokosi nečije koplje ili opaka bolest), mogao je da živi i koliko moderni čovek danas.

3. Jesu bili veliki, ali ne i najveći

Mnogi pogrešno veruju da je Rimsko carstvo bilo najveće u istoriji, ali je ustvari tek na 28. mestu po veličini i činilo je 12 odsto svetske populacije tog vremena. Najveće carstvo ikada je bilo Britansko castvo, a odmah iza njega Mongolsko.

4. Kad robovi postanu gospodari!

Stari Rimljani su proslavljani nacionalni praznik pod nazivom "Saturnalia". Na ovaj dan robovi i gospodari bi menjali mesta. Robovima bi bili spremljeni raskošni banketi koji su uglavnom bili rezervisani samo za elitu, dok bi ih njihovi gospodari služili! Zamislite da je tako nešto moguće danas između modernog poslodavca i zaposlenog...

5. Nemaš himen? Pa, sad nećeš imati ni život...

U sedmom veku pre Hrista, rimske "vestalne device" (devica posvećena boginji ognja, doma i porodice Vesti, koja se zarekla na celibat) su morale da se uzdrže od bilo kakvih intimnih aktivnosti do 30. godine. Od njih se zahtevalo da im himen ostane netaknut do tada kao znak da su i dalje nevine. One device koje ne bi uspele da "prođu test" bi bile kažnjene smrću tako što bi ih žive sahranili.

6. Bogovi fekalija

Poznato je da su stanovnici starog Rima bili mnogobožci. Međutim, nisu svi bogovi bili "zaduženi" za prirodu, vodu i "plemenite" stvari. Tako je postojala boginja kanalizacije, bog toaleta i bog fekalija. Rimljani su verovali da su ovi bogovi išli u toalete u velikom broju, kao i da je izmet hrana mrtvima.

7. Obriši pozadinu, pa mi prosledi!

Ono što su takođe praktikovali je odlazak na veliku nuždu u velike javne prostorije sa mermernim klupama koje su imale rupe, ili ono što bi danas nazvali - čučavce. To nije ništa toliko gadno, koliko je odvratna činjenica da su svi zajedno koristili i delili štapove sa sunđerom na vrhu umesto toalet papira za brisanje.

8. Urin sladak poput ruža

Nisu blagonaklono gledali samo na izmet, nego i na urin. Urin se u starom Rimu koristio za pranje odeće, ali i za izbeljivanje zuba. Takođe, pili su terpentin kako bi im urin mirisao slatko poput ruža.

9. Da li biste probali losion za telo od znoja gladijatora?

Pored opsednutnosti fekalijama i urinom, znoj gladijatora je takođe bio na ceni. Žene su se navodno mazale njihovim znojem kako bi bile lepše i koža im bila mekša. Takođe se smatralo da je znoj gladijatora afrodizijak, a njihovu krv su Rimljani pili jer su mislili da ima moć da izleči epilepsiju.

10. "Ludi" hrišćani - em ateisti, em kanibali

Antički Rimljani su za rane hrišćane mislili da su ateisti jer nisu odavali počast rimskim paganskim bogovima. Takođe, smatrali su da su ovi rani hrišćani kanibali je "jedu" telo Hrista i "piju" njegovu krv. Hrišćani su onda morali da pozovu rimske vlasti da prisustvuju pričešću kako bi im pokazali da ne jedu zaista ljude.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka