Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drevni natpis otkrio kada je zapravo uništena Pompeja

Pre nešto manje od 2.000 godina jedan graditelj je naškrabao nešto na zidu kuće u kojoj je radio. Ono što nije znao jeste to da će baš taj natpis menjati istorijske knjige i zbunjivati naučnike.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istoričari su vekovima verovali da je vulkan Vezuv uništio obližnju Pompeju 24. avgusta 79. godine. Međutim, novootkriveni ugljeni natpis u Pompeji iz tog vremena ukazuje na to da je vulkanski sudnji dan zapravo usledio oktobra 79. godine.

Natpis na zidu glasi: "17. oktobra, on se neumereno prepustio hrani", ili preciznije "16. dana pre novembra", koji odgovara 17. oktobru u današnjem kalendaru. Izgleda kao da je ta kuća prolazila kroz neke građevinske radove. Ovo ukazuje da je svakodnevni život u Popmeji sredinom oktobra 79. godine i dalje tekao normalno. Pompeja još uvek nije bila prekrivena oblacima vrelog pepela i vulkanskim kamenjem.

Pogledajte i Pet izgubljenih gradova

"S obzirom da je natpis odrađen krhkim i nestabilnim ugljem, koji ne može da traje dugo, vrlo je verovatno da je natpis nastao oktobra 79. godine - preciznije, nedelju dana pre velike katastorfe koja se po ovome desila 24. oktobra", kažu arheolozi. 

Pogledajte i Otkriveno šta se krije unutar „mumija iz Pompeje“

Originalni datum 24. avgust proizašao je iz spisa advokata Plinija Mlađeg. On je u pismu Tacitu napisao kako ga je "jednog popodneva, 24. avgusta, njegova majka pozvala da vidi oblak". Međutim, naučnici su čak raspravljali i o ovom datumu.

Čak i pre ovog otkrića mnogi naučnici su bili skeptični povodom datuma u avgustu, jer postoji puno dokaza koji pokazuju da se erupcija nije desila tokom leta. Na primer, arheolozi su pronašli tragove svežeg, jesenjeg voća u pepelu, kao i to da su neke žrtve nosile deblju odeću, a ne onakvu kakva se očekuje za mediteransko leto. 

Izuzetno otkriće u Pompeji: Pronađen skelet muškarca koji je pokušao da pobegne od erupcije (VIDEO)

Debata o preciznom datumu će se nesumnjivo nastaviti, ali ovaj natpis gotovo sigurno ukazuje da je Pompeja bila bezbedna i čitava sredinom oktobra 79. godine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka