Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostaci Sovjetskog Saveza u savremenom svetu: Dobro došli u Transnistriju, državu koja ne postoji

Zamislite samo normalnu državu sa granicama, demokratski izabranom vladom, pasošem, predsednikom i zastavom koja se vijori - ipak, niko ne priznaje njeno postojanje. Dobro došli u Transnistriju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Malo parče zemlje koje je veličine Dalasa u Teksasu, Transnistrija je nekada pripadala Sovjetskoj Socijalističkoj Republici Moldaviji. Moldavija je stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1990. godine, i planirala je savez sa Rumunijom. To je podstaklo Transnistriju, sa ruskom većinom, da objavi svoju nezavisnost od Moldavije.

Povezane vesti

Povezane vesti

Usledio je četvoromesečni rat, sa oko 1.500 žrtava, a završen je primirjem koje važi i danas. Od tada, Moldavija nema kontrolu nad transnistrijskim vlastima, a Transnistrija deluje kao nezavisna zemlja, iako nijedna druga nacija u svetu to ne priznaje.

"Pokazivanje moje prelepe zemlje strancima je moj doprinos podizanju međunarodne svesti o mojoj domovini. Mi zvanično ne postojimo, ali dok nas ljudi posećuju, osećamo kao da postojimo", kaže Anton Dendemarčenko, turistički vodič.

Transnistrija štampa svoj novac i izdaje pasoše - ni prvo, a ni drugo se ne priznaje van granica ove zemlje. Internet je ograničen, nekoliko mesta prima kreditne kartice, a bankomati su povezani ko zna sa čim.

Za smele putnike koji žele da posete ovu državu, evo nekih znamenitosti koje mogu videti.

Tvrđava Bender

Software:Google
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Odmah preko moldavske "granice" leži grad Bender, drugi grad po veličini u Transnistriji. Tvrđava koju su izgradile Osmanlije, stara je skoro 600 godina. Debeli, kameni zidovi, zastarelo naoružanje i impresivna vojna konstrukcija osvetljavaju slojeve istorije, a krov tvrđave nudi neverovatan pogled na čitav region.

Tiraspolj - glavni grad Transnistrije

Software:Google
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Ovde možete videti ostatke sovjetskih vremena na koje se stanovništvo ponosno seća kao na slavno vreme. Transnistrija je jedino mesto u Evropi gde putnici mogu videti komunističke simbole na svojim originalnim mestima, kao što je statua Lenjina ispred parlamenta, i ulice i avenije koje su nazvane po Marksu, Engelsu i Gagarinu.

Manastir Kitskani

Software:Google
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Na svega šest kilometara od Tiraspolja leži pravoslavni manastir Kitskani, osnovan 1861. godine. Zatvoren za vreme Sovjeta, prelep kompleks četiri crkve je takođe dom kaluđerima koji neguju svoju organsku hranu.

Destilerija Kvint

Konjak iz ove destilerije, pod nazivom Divine, se smatra za jednim od najboljih na svetu. Jedna boca može koštati i do 1.700 dolara. Više od 20 miliona boca se proda potrošačima svake godine, što predstavlja pet odsto bruto domaćeg proizvoda. Putnici posećuju ovu destileriju kako bi razumeli proces nastanka, probali uzorak i kupili savršeni suvenir.

Spa centar - Senatorii Dnestr

Na oko dva i po sata vožnje severno od Tiraspolja, nalazi se skriveni dragulj izgrađen tek nakon Drugog svetskog rata. Poslednje renoviranje je završeno 1976. godine, ostavljajući spa centar u slavnoj, komunističkoj prošlosti. Zamislite satanke velikih stranaka partije dok uživaju u profesionalnim spa tretmanima, obrocima i smeštaju po povoljnoj ceni.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka