Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađeno davno izgubljeno Galileovo pismo: Kako je čuveni naučnik pokušao da izbegne inkviziciju?

Da li je Galileo Galilej zaista rekao sve te užasne stvari u svom čuvenom pismu o Sunčevom sistemu iz 1613. godine, kršeći crkvenu doktrinu? Ili je katolička crkva promenila njegove reči kako bi ga lakše proglasila jeretikom? Dugo ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Prema Galileu, kada su zvaničnici inkvizicije objavili kopiju njegovog pisma kao dokaz jeresi, reči su promenjene kako bi bile uvredljivije. Galileo je čak proizveo još jednu kopiju pisma kako bi dokazao da je sve bila nameštaljka. 

Ali nedavno pronađen dokument ima i drugu stranu priče.

Pronađeno u biblioteci Kraljevskog društva od strane istoričara iz Italije u avgustu, novootrkiveno pismo je čamilo vekovima nakon što je zavedeno pod pogrešnim datumom. Izgleda da je ovo originalni nacrt pisma koje je Galileo poslao svom prijatelju Beneditu Kasteliu 1613. godine, i potpisano sa "G.G.".

Pogledajte i Galileo i Inkvizicija

U pismu, Galileo je optužio interpretaciju katoličke crkve o astronomiji. Ovi argumenti su upotrebljeni protiv njega kada ga je inkvizicija dovela na sud i osudila 1633. godine.

Druga verzija dokumenta sadrži brojne korekcije, kao pokušaj da se umanji oštrina jezika koja se mogla smatrati jeretičkom. Reči koje je Galileo prvobitno napisao su oštro kritikovale crkvu. Kasnije su te reči precrtane i promenjene, nagoveštavajući da ih je sam Galileo izmenio kako njegove izjave ne bi bile uvredljive pred očima crkve.

Na primer, jedan odeljak navodi određene biblijske tvrdnje kao "lažne"; opis je kasnije precrtan i dopunjen rečima "izgleda drugačije od istine".

Pogledajte i Keplerov put do svemira: Upoznajte jednog od glavnih utemitelja moderne astronomije

Ako je dokument onakav kakvim se čini, Galileov izvorni izbor reči je bio mnogo neprihvatljiviji od verzije koja je poslata u Vatikan. Ipak, Galileo je tvrdio da pismo koje je inkvizicija koristila zvuči kao kritika zato što je crkva promenila reči pisma. U pismu poslatom svom prijatelju po imenu Piero Dini iz 1615. godine, Galileo tvrdi da je dokument koji je crkva koristila "prevara".

Galileo je 1633. godine osuđen za jeres. Izrečena mu je zatvorska kazna, a kasnije je prebačen u kućni pritvor, gde je živeo još devet godina do kraja svog života.

Izvor: livescience.com 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka