Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U misterioznom groblju otkrivena drevna bogatstva

Od ukrasa napravljenih od zuba gerbila, do prstenova od slonovače, nalazište u Keniji nudi neverovatan uvid u zajednicu staru 5.000 godina.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U talasastom pejzažu živopisnih, crvenkastih peščara (sedimentna stena), na severozapadu Kenije, blizu obala jezera Turkana, leži misteriozna humka koja je ušuškana između dva istaknuta grebena tamne vulkanske stene. Prstenovi kamena određuju ivicu humke, dok kameni stubovi razgraničavaju njen centar.

Humka, poznatija kao Lotagam Nort (Lothagam North Pillar), stajala je oko 5.000 godina - svetionik stablisnosti za sve drevne stočare suočene sa večitom promenom pejzaža. 

Međunarodni tim naučnika sada je razrešio zagonetnu konstrukciju i sadržaj humke. Njihovi rezultati, predstavljeni u novoj studiji u Zborniku Nacionalne akademije nauka, sugerišu da je ovo precizno isplanirano groblje kome su se vraćali stočari stotinama godina kako bi položili svoje mrtve.

Istraživači su pretražili samo deo groblja od oko 700 kvadratnih metara, iz poštovanja prema svetosti spomenika. Nalazište je obezbedilo pozamašnu količinu grnčarije, nakita i drugih dragocenosti. Ovo je najstarije i najveće monumetalno groblje pronađeno u regionu. 

"Ovaj rad je kompletno inovativan", kaže Fiona Maršal, arheolog na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu, koja nije bila uključena u novoj studiji. Dugo zanemarivano od strane prošlih arheologa, ona kaže, nalazište nudi neverovatan pogledan na život i smrt drevnih istočnoafričkih stočara.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka