Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pozlaćena konjska glava: Mali zaplet u istoriji susedskih odnosa starih Rimljana

Skulptura glave konja i druga otrkića sugerišu da su stari Rimljani imali iznenađujuću vezu sa plemenima duž njihove severne granice.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Konjska glava, deo skulpture iz doba starog Rima i koja je na tržištu umetnina dostigla vrednost od skoro dva miliona američih dolara teži oko 13 kilograma i koja datira iz prvog veka. Izrađena od bronze i prelivena zlatom, glava je više od spektakularnog primera rimske umetnosti.

Povezane vesti

Povezane vesti

Konjska glava je otrkivena tokom iskopavanja rimskog naselja pod nazivom Valdgirmes, blizu današnjeg Frankfurta, i dodaje dramatičan delić slagalice o priči između Rimljana i Germana.

Istoričari su se vekovima saglašavali da su Rimljani nameravali upotrebiti vojnu silu kako bi podčinili germanska plemena i stvorili novu provinciju severno i istočno od reke Rajne. Nakon katastrofalne Bitke u Teutoburškoj šumi (9. godina nove ere), koja je koštala rimsku vojsku 15.000 ljudi, osvajanje Germanije je bilo obustavljeno. Uplašeni zbog svog gubitka, Rimljani su nedugo zatim postavili mrežu utvrđenja, koja je definisala severnu ivicu rimskog sveta skoro 300 godina.

Ali konjska glava i drugi nalazi u Valdgirmesu, koji su iskopani od strane Rimsko-germanske komisije sa Nemačkog arheološkog instituta, su dokaz da je vojna nadmoć bila samo deo strategije Rima.

Naselje je pokrivalo oko osam hektara i imalo je odbrambeni zid, ali bez vojnih objekata. Njegovo postojanje pokazuje da su Rimljani živeli i trgovali sa germanskim "varvarimia" godinama, sve do poraza u Teutoburškoj šumi, kako kaže vodeći istraživač Gabriel Razbah sa Nemačkog alrheološkog instituta.

Veći deo naselja je izgrađen od drveta, a prema informacijama koje se čitaju sa godova, arheolozi kažu da je naselje izgrađeno na početku 4. veka p. n. e. Iza 3 metra visokih, drvenih zidova, Valdgirmes je imao grnčarsku i radionicu za obradu drveta, rezidencije u rimskom stilu, čak su pronađeni i tragovi vodovoda.

Višespratna administrativna zgrada je bila postavljena u srcu naselja, a u dvorištu ili na javnom prostoru, arheolozi su identifikovali podnožja četiri statue jahača na konjima u prirodnoj veličini. Konjska glava koja je prelivena zlatom bila je jedna od ovih skulptura, verovatno ona koja je prikazivala rimskog cara.

Otkrića u Valdgirmesu su bila pravi šok kako za arheologe, tako i za istoričare. 

"Usledilo je veliko iznenađenje uvidevši da su tamo postojale i civline zgrade", kaže Sebastijan Somer, arheolog iz Bavarske kancelarije za zaštitu spomenika u Minhenu koji nije bio uključen u iskopavanju. "Valdgirmes pokazuje isključivo civilizovan pristup - a možda i zabludu Rimljana o toma kako bi bilo lako urediti ove ljude". 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka