Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Peruu se otvara muzej žrtvovane dece u 15. veku

Ostaci najmanje 251 deteta, od pet do 15 godina i ubijenih u Peruu u okviru rituala u 15. veku, što je najveće žrtvovanje ljudi tog tipa u istoriji, uskoro će biti sakupljeni u muzeju.

  Izvor: Foto: Reuter/Stringer

Otkriće koje je u aprilu prikazao National geographic pronađeno je blizu Pacifika, u regionu Truhilja, gde je u periodu 900-1450. godine postojala predkolumbovska civilizacija Čimu koju je zatim srušilo carstvo Inka.

Arhitekte i inženjeri od tada rade na izgradnji muzeja koji će "primiti ostatke koji su u dobrom stanju i mogu biti transportovani" sa mesta na kom su pronađeni, rekao je Joze Ruis, gradonačelnik mesta Uančako kod Truhilja, gde su skeleti pronađeni na dve lokacije.

"Sada će imati mesto na kom će biti bezbedni, daleko od pljačkaša, i na kom će moći da počivaju", rekao je Ruis i dodao da će muzej biti opremljen "istraživačkom laboratorijom".

Iskopavanje u tom području je počelo 2011. godine i do sada su iskopani ostaci dece, sahranjene licem prema okeanu, i oko 200 mladih lama, takođe žrtvovanih i okrenutih ka istoku, prema Andima.

Deca su sahranjena u uspravnom položaju, jedno pored drugog, a pored svakog tela je vaza, pištaljka, komadi tkanine i hrana.

 Pogledajte i U Peruu otkriveni dokazi o ceremonijalnom žrtvovanju 140 dece (VIDEO)

Muzej će biti gotov za šest meseci, i biće u blizini arheološkog nalazišta.

Iskopavanja nisu gotova, jer je pronalazak kostiju u tom regionu česta stvar. U prvoj nedelji juna je objavljen pronalazak skeleta 56 dece na lokaciji Pampa La Krus, na pustom terenu koji je služio kao deponija.

"Deca su žrtvovana ubodom u grudi i imaju dislocirana rebra", rekao je naučnik Gabrijel Prijeto.

Naučnici misle da su rebra pomerana da bi se omogućilo vađenje srca.

Prijeto je siguran u jednu stvar - otkriveno je najveće žrtvovanje dece u svetu.

U civilizaciji Čimu su ljudske žrtve, davane da bi se zadovoljili bogovi, prinošene u "uakasima", što je "svetilište" na jeziku kečua.

Analiza je pokazala da predmeti nađeni pored kostiju potiču iz perioda između 1400. i 1450. godine, vremena kada je počelo opadanje Čimua, koji su malo po malo potpadali pod vlast Inka.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka