Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rešena viševekovna misterija: Kako su statue na Uskršnjim ostrvima dobile kape?

Zašto i kako su crvene kape, teške 12 tona dospele na kipove visoke četiri metra, nešto je što već dugo muči naučnike. Sada najzad imaju odgovor...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Neki od poznatih velikih kipova na Uskršnjem ostrvu imaju na glavi crvene kape, koje se nazivaju "pukao". Kape su napravljene od crvenog kamena iz kamenoloma koji se nalazi na drugom kraju ostrva i izgleda kao da su dodate nakon što su skulpture napravljene.

Zašto i kako su te crvene kape, teške 12 tona dospele na kipove visoke četiri metra, nešto je što već dugo muči naučnike. Nakon mnogo godina nagađanja, arheolozi sa Državnog univerziteta Pensilvanije došli su do moguće tehnike pomoću koje su kape postavljene na vrh kipova, piše IFL Science

"Bilo je mnogo ideja, ali mi prvi iznosimo pretpostavku koja koristi arheološke dokaze", kaže student antropologije Šon Hikson. 

Pogledajte i Produbljena jedna od najvećih misterija: Glave na Uskršnjim ostrvima imaju tela!

U 13. veku, ostrvo su prvi naselili polinezijski pomorci. Decenijama nakon pristajanja na njegove obale, oni su dva veka proveli gradeći gigantske kipove od kamenja vulkanskog porekla.

Stručnjaci se još uvek raspravljaju oko toga, ali je sada opšteprihvaćeno da su ti monoliti iz kamenoloma prebacivani ljuljanjem sa jedne na drugu stranu (npr. kao kada pomerate nameštaj). Ali je kamenolom iz koga je vađen svetlocrveni vulkanski kamen od koga su napravljene kape, udaljen više od 12 kilometara. 

Pogledajte i Uskršnje ostrvo: zagonetka pomeranja statua

Istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Archeological Science, slaže se sa tezom da su kape stavljene nakon što su kipovi završeni, što znači ne pre 15. ili 16. veka, verojatno tek nakon što su ih dokotrljali iz kamenoloma u grubom obliku, pa ih na licu mesta obradili. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka