Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 najpoznatijih mačeva koji su obeležili svetsku istoriju

Hladno oružje, poput mačeva, noževa i oštrica, bilo je milenijumima izbor ratnika širom sveta. Ova ubojita sečiva širila su strah i poštovanje i u mnogim slučajevima postala legendarna baš poput ljudi koji su ih koristili.

  Izvor: Foto: Profimedia

Predstavljamo vam osam- stvarnih i legendarnih - najpoznatijih mačeva u istoriji čovečanstva:

1. Kopeš

Description: Digital StillCamera Software:Ver 1.04 Created: 2006:12:28 11:57:36
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Dbachmann/Wikimedia Commons

Kopeš je jedan od najuticanijnijih mačeva koji su nastali tokom bronzanog doba. U pitanju je srpasti mač čije se poreklo može pratiti unazad sve do Sumera i trećeg milenijuma pre nove ere. Tokom perioda Novog kraljevstva kopeš je postao uobičajeno i vrlo cenjeno vojno oružje. Oblik, odnosno luk oštrice kopeša je bio tako osmišljen da se njime može “hvatati” štit protivnika ili da se olakša razoružavanje protivnika. Na samom početku srpasti mačevi su izrađivani od bronze, a kasnije od gvožđa. Kopeš je takođe imao i ceremonijalnu vrednost i često je bio prikazivan u umetnosti ili istaknut na grobovima cenjenih Egipćana. Na primer, Tutankamon je bio sahranjen sa dva kopeša različitih veličina. Upotreba kopeša prestala je u korist tradicionalnijih mačeva oko 12. veka pre nove ere, ali je pre toga ovo oružje svakako postalo jedno od najznačajnijih u drevnom Egiptu.

Povezane vesti

2. Kukri

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Već vekovima, ovaj kratki, na unutra zakrivljeni nož je tradicionalno oružje naroda Nepala, dok su Evropljani imali priliku da se sa njim susretnu početkom 1800. godine. Veoma je efikasan kada se koristi kao oružje i predstavlja simbolično oružje svih Gurka odreda u svetu, kao i vojske Nepala, pošto označava snagu i odvažnost njegovog nosioca na bojnom polju. Deo je mnogih tradicionalnih rituala kod mnogih etničkih grupa u Nepalu, uključujući i jednu u kojoj mladoženja nosi ovaj nož tokom ceremonije venčanja. U narodu je kukru poznat jednostavno kao „Gurka sečivo“ ili „Gurka nož“.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka