Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na norveškim stablima otkrivena nacistička "zaostavština"

Nemilosrdna kampanja da se uništi Tirpic, nemački ratni brod iz Drugog svetskog rata ostavila je tragove u okruženju, vidljive do današnjih dana...

  Izvor: Foto: Profimedia

Najveći brod Hitlerove ratne mornarice bio je tokom rata uglavnom stacioniran uz norvešku obalu kako bi sprečio savezničku invaziju.

Nacisti su ga skrivali u fjordu i maskirali ga veštačkom hemijskom maglom, nekim oblikom dimne zavese. Taj "dim" je naneo veliku štetu okolnim stablima koja se može videti u njihovim godovima.

Sakupljajući uzorke drveća na norveškoj obali Kajford blizu Alta, nemački dendrohronolog Klaudija Hartl je to sasvim slučajno otkrila.

Pogledajte i Misteriozni nacistički betonski krugovi

Klaudija je skupljala uzorke drveća kako bi stvorila sliku o klimi u tom području. Velike hladnoće i infekcije koje prenose insekti mogu značajno da uspore godišnji rast stabala, ali ne mogu da budu uzrok potpunog izostanka godova u pojedinim stablima koja datiru iz 1945. godine. 

"Sakupljene uzorke smo odneli u laboratoriju i primetili da su pojedini delovi uži, odnosno da na određenim mestima gotovo nema godova. Pozicija je odgovarala periodu oko 1945. godine", izjavila je Hartlova.

Pogledajte iNacisti proučavali komarce radi biološkog oružja

Hartlova je pomislila da bi to moglo da ima veze sa nemačkim ratnim brodom "Tirpic" koji je godinu dana pre bio usidren u Kafjordu gde su ga napali saveznički avioni.

Naime, brod dug 250 metara, najveći u Hitlerovoj mornarici, proveo je veći deo Drugog svetskog rata skrivajući se duž norveške obale, uključujući oblast oko sela Kafjord.

Otkrijte i Zašto se nacistima nije dopadalo da ih tako nazivaju?

Arhivski dokumenti pokazuju da je brod ispustio hlorosimpurnu kiselinu kako bi se kamuflirao i da je upravo ta "hemijska magla" oštetila iglice borova. 

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

"Ako drveće nema iglice, onda ne može da vrši fotosintezu, samim tim ne može ni da proizvede biomasu", objasnila je, istakavši da bi drveću za oporavak bilo potrebno nekoliko godina, s obzirom na to da se iglice kod četinara obnavljaju na svakih sedam godina. 

Pogledajte i Nacisti, prvi borci protiv duvanskog dima!

Rezultati su pokazali da je naučnica u pravu - u jednom slučaju drvo nije raslo devet godina, dok je više od 60 odsto primeraka prestalo da raste nakon 1945. godine.

Što se tiče broda, Tirpic je u Kafjordu pretrpeo određenu štetu, ali stalna saveznička kampanja da se uništi urodila je plodom tek krajem 1944. kada su ga britanski lovci potopili u flordu Tromso, dalje prema zapadu. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka