Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatna groznica kod Kuršumlije: Prekopao "brda i doline" u potrazi za blagom kralja Milutina

U selima oko Lukovske Banje kod Kuršumlije danas gotovo da nema meštanina koji nije išao u potragu za skrivenim blagom kralja Milutina, a jedan od njih je i 70-ogodišnji Miodrag Miletić koji je do sada, kako kaže, prekopao brda ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Legende i narodna predanja o skrivenom blagu kralja Milutina i napušteni rimski rudnici glavni su pokretači zlatne groznice u selima oko Lukovske Banje. Retko ko od meštana Štava, Mrče i drugih sela hoće javno da priča o potrazi za skrivenim blagom, a Miletić je agenciji Beta rekao da je od malih nogu počeo da traži blago. 

"Tražio sam ga dok sam čuvao stoku, još kao mali i još ga tražim. Kopao sam krampom i budakom, gde god sam posumnjao da se možda nalazi", rekao je Miletić. 

Legenda kaže da je kralj Milutin u selu Štava imao svoj letnjikovac, gde je boravio sa Simonidom. U okolini su srednjovekovni saski rudari kopali rudu izdvajali zlato, a zanatlije izradjivali nakit i druge predmete od zlata. Tu legendu potkrepljuju arheološka istraživanja - pronadjeno je nekoliko topionica zlata, olova i srebra. 

Miletić kaže da celo selo zna za ove podatke i da on, kao i ostali u selu, nasumice traži zlato. "Niko nema detektor ili neki drugi aparat. Ja lično tražim tako što lupam nogama ili nekim predmetom o zemlju - ako odzvanja, znači nešto ima zakopano. Nailazio sam mnogo puta na takva mesta". 

Miletić je rekao da zna da su drugi pronalazili zlato, a da je on samo jednom i to "slučajno". 

Pogledajte i Genetski zapis Srba: U našem narodu "žive" Sloveni, Kelti, Goti i Normani

"Odzvanjalo je na jednom mestu, kopao sam i otvorila se ogromna jama. Upalo mi jagnje, išao sam za jagnjetom, podzemnim prolazom skoro kilometar, ispod planine. Ništa nisam našao tada. Ali, kada sam kopao raku u zemlji iskopao sam jedan dukat i parče zlata, možda je od zuba", rekao je Miletić i dodao da je to sve što je pronašao u svom dugogodišnjem tragačkom pohodu. 

Prema njegovim rečima, neki koji traže zlato imaju i mape. 

Pogledajte i 8 najzanimljivijih činjenica o Dušanu Silnom, prvom srpskom caru

"Ovi sa strane kad dodju, donesu nekakve aparate, svuda traže. Sve je prekopano, uzduž i popreko", naveo je Miletić. 

Zlatnoj groznici je naročito doprinela zvanična potvrda geologa da u ovom kraju zaista ima zlatonosnih ruda. Inženjer rudarstva Nikodin Gilić kaže da su istraživanja pokazala da ruda zlata ima u okolini Lukovske Banje, na površinskim slojevima u obliku kvarcnih žica, kao i u ovdašnjim rekama i potocima. 

Miodrag Miletić kaže da ne žali što je ceo život proveo tragajući za blagom, iako ga nije pronašao. 

"Nikada neću odustajati od potrage za blagom kralja Milutina. Sigurno ga je ovde negde sakrio, to se prenosi s kolena na koleno, još od njegovog doba do danas", rekao je Miletić. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka