Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Feministička ikona Drugog svetskog rata: Ko je žena koja se krije iza čuvenog postera "Rosie the Riveter"?

Poster "Rosie the Riveter", s porukom "Mi to možemo!", prikazuje američku radnicu u fabrici, koja je trebalo da podstakne žene na zapošljavanje tokom Drugog svetskog rata kada su muškarci bili na ratištima.

 Poster Mi to možemo na kojoj žena pokazuje mišiće Izvor: Foto: Reuter

Godine 1942, nešto čudno - i skoro skandalozno - dogodilo se na vazduhoplovnoj bazi u Alamidi. Iz sigurnosnih razloga, komandant baze naložio je svim radnicama koje rade na mašinama da nose pantalone.

U to vreme su žene koje nose pantalone bile toliko neobičan prizor da je fotoreporter iz novinske agencije "Acme" poslat da dokumentuje scenu. Fotografišući, fotoreporter je uslikao i tada 20-godišnju Naomi Parker Frejli koja je, kao i mnoge žene tokom Drugog svetskog rata, preuzela posao u vojnoj industriji kako bi pomogla u ratnim naporima. Na crno-beloj fotografiji koja je objavljena u leto 1942. godine, Frejli je pozirala kao žena fokusirana na posao, obučena za rad u fabrici, sa maramom oko glave, uz komentar: "Radna odeća nije Naomi Parker učinila ništa manje atraktivnom".

Fotografija je tako nadahnula i umetnika Džej Hauarda Milera da napravi jedan od najpoznatijih američkih bilborda "Rosie the Riveter". Bila je to personifikacija ženske moći tog vremena i simbol ženskog pokreta.

 ko_je_zena_koja_se_krije_iza_postera_rosie_the_riveter_1_403613221.jpeg Izvor: Reuter

Međutim, za Frejli, koja je preminula 20. januara. 2018. u 96. godini života, gotovo niko nikada nije čuo. 

Dugo se verovalo da je Rozi Riveter Džeraldina Hof Dojl, jedna od radnica iz tadašnjih mičigenskih fabrika oružja. Dojlova je tvrdila da je to njena fotografija kada ju je 1984. godine ugledala u "Modern Maturity" magazinu. Nakon njene smrti, utvrđeno je da je nemoguće da je ona bila u pitanju jer u to vreme, kada je fotografija nastala, Dojlova je bila učenica srednje škole.

 Žena sa feminističkog postera Mi to možemo Naomi Parker Frejli
Naomi Parker Frejli
Izvor: Profimedia

Da na fotografiji nije Dojl, prvi put se posumnjalo kada je, tad već 85-godišnjakinja, vitalna starica, Naomi Parker Frejlo 2009. sa sestrom Adom Vin Loj, tokom posete nacionalnom istorijskom parku u Ričmondu, gde je spomenik ženama koje su za vreme rata radile za ratnu industriju, ugledala sebe na fotografiji na koju je bila odavno zaboravila. "Ne znam", komentisala je posle "da li sam više bila iznenađena videvši tu davnu fotografiju ili kad sam, malo kasnije, shvatila da tamo piše da je na fotografiji neka druga žena". Fotografija je bila izložena odmah pored poznatog plakata, objašnjavajući da je poslužila kao inspiracija za njega.

Kustos memorijalnog centra zainteresovao se za tu priču, a i Naomi Parker mu je, vrativši se kući, pronašla i poslala isečenu fotografiju iz novina.

Potom su se fotografijom pozabavili i na Univerzitetu Seton Hol u Nju Džersiju. Profesor Džejms Kimbl istraživao je ko je Rosi i zaključio da je to Naomi Parker Frejli. 

Naomi je posle rata otišla iz vazduhoplovne baze i zaposlila se kao konobarica u restoranu u Palm Springsu. Ubrzo se i udala.

"Ženama u ovoj zemlji u ovo vreme potrebne su ikone. Srećna sam ako sam i ja jedna od njih", rekla je za magazin "Pipl" 2016. godine.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka