Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Palmira u vreme slave: Upoznajte Zenobiju, kraljicu koja je prkosila Rimskom carstvu

Autor Staša Miljković

Kraljica Palmire, o čijim podvizima se i danas priča, osvojila je Egipat, zarobila rimske pokrajine i gotovo transformisala svoje kraljevstvo u carstvo jednako Rimu.

  Izvor: Profimedia

Bogatstvo, kultura i moć preovladavali su u Palmiri u trećem veku nove ere. Ova kosmopolitska prestonica rimske provincije istog imena bila je smeštena blizu istočnih granica imperije, obezbeđujući prostor ambicioznoj moći kraljice Zenobije.

Možda će vas zanimati i:

Do sredine trećeg veka, Rimsko carstvo bilo je zaglavljeno u političku i ekonomsku krizu. Granice Rimskog carsta bile su pod stalnim napadom, a njegovo središte u borbi za opstanak. Promene koje je Carstvo doživelo u tom periodu u pogledu institucija, društva, ekonomskog života i religije bile su toliko duboke, da se Kriza 3. veka uglavnom tumači kao sam nagoveštaj promene epohe, tj. nagoveštaj dolaska srednjeg veka. 

Tokom tog perioda je i pobunjeničko Galsko carstvo u Evropi počelo da se odvaja od Rima. Oslabljeno i rasejano, Rimsko carstvo se suočavalo sa pretnjama sa svih strana. Posmatrajući sve to sa istoka, Zenobija je videla priliku da osvoji carstvo.

  Izvor: Wikimedia Commons/Ilustracija slikara Helberta Šmalca

Palmira je imala istoriju saradnje sa rimskom vladavinom, što je rezultiralo brojnim prednostima za pustinjsko kraljevstvo. Smeštena usred današnje Sirije, oko 130 kilometara severoistočno od Damaska, Palmira je dosta prosperirala od trenutka kada je u prvom veku dospela pod rimsku kontrolu. Locirana na raskršću između mediteranskog sveta kojim je upravljalo Rimsko carstvo i velikih imperija Azije, Palmira je postala centar od ogromnog strateškog i ekonomskog značaja.

Karavanski putevi koji su od plodnog Levanta vodili ka moćnoj Mesopotamiji prelazili su upravo preko Palmire, donoseći joj bogatstvo i pružajući njenim vladarima sredstva za ulepšavanje grada, kao i samopouzdanje da se afirmišu na regionalnom nivou.

Poznata kao Biser pustinje, Palmira je bila čuvena po svojim velelpnim građevinama, kao što su Trijumfalna kapija i impresivno pozorište. Do sredine trećeg veka, Palmirsko carstvo je uživalo određenu nezavisnost - iako kao država unutar Rimskog carstva. Zenobija je to probala da promeni...

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka