Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rešena misterija nestanka čuvene avijatičarke: "99 odsto sam siguran da kosti pripadaju Ameliji Erhart"

Nestanak slavne avijatičarke, 2. jula 1937. u Tihom okeanu, jedna je od najvećih nerazjašnjenih misterija svih vremena. Da li je konačno razrešena?

  Izvor: Foto: EPA/

Čuvena pionirka avijacije i prva žena koja je avionom preletela Atlantski okean, nestala je 2. jula 1937. negde u Pacifiku, prilikom leta oko sveta. Proglašena je mrtvom 5. januara 1939. godine.

Emilija i njen kolega, navigator Fred Nunan, nikada nisu nađeni, a šta im se tačno dogodilo ostala je misterija sve do danas.

Međutim, stručnjak za skeletni sistem, Ričard Janc sa Univerziteta u Tenesiju, veruje da je najzad rešio slučaj. Naime, biologičar tvrdi da kosti pronađene na pacifičkom ostrvu pripadaju upravo Amiliji.

Pogledajte i Od Amelije Erhart do preživljavanja na Andima: 5 najvećih misterija svetske avijacije

Godine 1940. Otkrivene su kosti na Gardner ostrvima - danas poznatim kao Nikumaroro - 400 milja južno od Amilijinog planiranog zaustavljanja na ostrvu Hauland. 

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: AP

Kosti su potom poslate na analizu u republiku Fidži, gde je doktor Dejvid Vin Hudles izvršio merenja pre nego što su kosti izgubljene.

Sada, koristeći te analize, doktor Janc je uporedio kosti sa dimenzijama Emilijinih kosti i došao do izuzetnog zaključka.

Saznajte i Zašto još uvek nisu pronađeni ostaci nestalog malezijskog aviona?

“Uspeli smo da izmerimo dužinu kosti njenih ramena i palčanih kosti na fotografijama na kojima je to bilo merljivo. Dobro smo mogli da procenimo i dužinu njene potkolenice. Tri kosti koje su pronađene na ostrvu Nikumaroro uporedili smo s merama Amelije Erhart. Rezultati su vrlo slični”, kaže Janc. Naučnici su uporedili kosti sa pomenutog ostrva s 2776 drugih ljudi i našli su samo 17 njih čije dimenzije odgovaraju više nego Ameliji. Samo dve od njih su bile žene. 

“Vrlo su male šanse da bi neka druga nasumično izabrana osoba mogla da ima toliko sličnosti s kostima pronađenim na ostrvu Nikumaroro.”

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka