Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatne poluge sa dna okeana: Prodaje se najveće izgubljeno blago u istoriji Amerike

Više od 50 miliona dolara vrednih zlatnih poluga, novčića i prah, koji su opisani kao „najveće izgubljeno blago u američkoj istoriji“, biće prvi put javno izloženo od kada je izvučeno iz olupine parobroda sa dna Atlanskog okeana.

  Izvor: Foto: Profimedia

Parobrod „Sentral Amerika" potonuo je u septembru 1857. godine zajedno sa 420 putnika i članova posade i 14 tona zlata, koje je iskopano tokom kalifornijske Zlatne groznice. Iako je olupina otkrivena 1988. godine, deo dragocenosti je još godinama ostao u njoj.

Bob Evans, predvodnik prve ekspedicije koja je otkrila olupinu parobroda, kaže da se zlatni predmeti trenutno pripremaju za izložbu i detaljno čiste kako bi se sa njih uklonile naslage nastale tokom 150 godina ležanja na dubini od 2.134 metra.

Za izložbu se priprema 3.100 novčića, 45 poluga i 36 kilograma zlatne prašine izvučene iz olupine parobroda „Sentral Amerika“.

Pogledajte i 6 najstrašnijih brodoloma ikada

Od kada je olupina otkrivena 1988. godine i dobar deo vrednog tovara izvađen, usledila je dugotrajna sudska borba za vlasništvo nad zlatom.

Tridesetdevet osiguravajućih kompanija podnelo je tužbu, tvrdeći da su isplatila odštete investitorima u 19. veku za izgubljeno zlato i da sada polažu pravo na njega. Ipak, sud je 1996. godine odlučio da 92 odsto pronađenog zlata pripada timu koji ga je otkrio.

Pogledajte i 5 potonulih brodova koji su zanimljiviji od Titanika

Marta 2014. godine sklopljen je ugovor sa kompanijom za pomorska istraživanja „Odisej“ da obavi još jedno arheološku ekspediciju, spasi ostatak tovara i zaštiti olupinu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka