Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Sibiru otkrivena netaknuta grobnica skitskog princa

Nikad ranije viđena smrznuta grobnica, za koju se smatra da sadrži ostatke skitskih kraljevskih blaga, uključujući i zlato, otkrivena je u Sibiru.

  Izvor: Foto: YouTube Printscreen

Spomenik je star oko 2.800 godina, i smatra se najvećom grobnicom skitskog princa u regiji. 

Vodeći naučnik tima sa Univerziteta Bern u Švajcarskoj, dr. Đino Kaspari, veruje da je pronašao jednu od najranijih skitskih grobnica u dubini ruske republike Tuve, piše "Independent". 

Do otkrića je došao služeći se analizom satelitskih snimaka doline Ujuk, koja se naziva i sibirskom Dolinom kraljeva zbog velikog broja tamošnjih grobnica. Te grobnice su "preživele" zahvaljujući trajno smrznutom tlu. 

Dr. Kaspari je identifikovao kružnu strukturu u močvari pored reke Ujuk, i u saradnji s ruskim timom potvrdio da je najvjerovatnije reč o grobnici koja se naziva kurgan. 

"Za njeno očuvanje sasvim sigurno zaslužan je nepristupačan teren. U Evroaziji nema drugih smrznutih kurgana ove veličine. Svi takvi ostaci su u opasnosti zbog globalnog zagrevanja" rekao je Kaspari. 

Pogledajte i Sibir: Rasadnik naučnih ideja i novih naučnih kadrova

Skiti su bili nomadski narod iz južnog Sibira, a izvorno su bili iranskog porekla. U 7. i 8. veku pre Nove ere migrirali su iz centralne Azije u današnju Ukrajinu, gde su osnovali tzv. Skitsko kraljevstvo. 

Skitija se protezala sve od Dunava na zapadu do granica Kine na istoku, a vladavina ovog naroda održala se negde do 2. veka pre nove ere. 

Bili su veoma vešti nomadski jahači koji nisu imali svoj sistem pisanja, a većina podataka o njima potiče od Grka Herodota koji je živeo u 5. veku pre nove ere. 

Njihove 'kuće' bili su šatori koje su prenosili kolima sa volovskim zapregama. Znali su za uzengije i laso i, kao i Sarmati, pili uzavrelo kobilje mleko, zvano 'kumjs'. 

Grci, koji su ih nazivali varvarima, trgovali su sa njima u 7. veku pre nove ere, prodajući im vino i drugu luksuznu robu. Poznato je da su u istom veku upali u gornju Mesopotamiju i Siriju i u 4. veku pre Hrista na Balkan, kao i da su ratovali sa Darijem Prvim (512. god. p.n.e). 

Oko 300. su iščezli na Balkanu, a u Rusiji su ih tokom 2. ili 1. godine pre Hrista zamenili Sarmati. 

Pogledajte i Drevni grob u Sibiru čuva najstariji par blizanaca

Ono što se zna o Skitima ostavio nam je Herodot, ili je ostalo zakopano u veoma dobro očuvanim skitskim grobovima. 

U Paziriku, na reci Bolšoj Ulagan, skitski grobovi iz 5. veka pre nove ere ostali su pod naslagama leda, gde se očuvao sav organski materijal, koji bi istrunuo u normalnim okolnostima. 

Pazirik se nalazi u suvoj dolini u Kazahstanu, a sastoji se od 5 velikih i devet malih grobnih humki koje potiču iz vremena između 5. i 3. veka pre nove ere, iskopanih 1929. i između 1947. i 1949. One su najvažniji izvor podataka o Skitima pre njihove migracije u zapadnu Aziju i Evropu. 

Pronađena su drvena kola, razni predmeti od kože, drveta, konjska oprema, muzički instrumenti, krzno, tekstil, tepisi, svila i tetovirana tela pokojnika. 

Imali su i zlato, a neki zlatni i bronzani predmeti pronađeni su i na području Kostromskaje u južnom Sibiru. Smatra se da su poreklom iz grčkih gradova na obali Crnog mora, ili su ih izradili grčki umetnici koji su živeli u Skitiji.

Nikad ranije viđena smrznuta grobnica, za koju se smatra da sadrži ostatke skitskih kraljevskih blaga, uključujući i zlato, otkrivena je u Sibiru.
Izvor: YouTube

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka