Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izgubljeno naselje iz perioda Maja: U prašumi Gvatemale otkriveno 60 hiljada građevina

Naučnici su pronašli više od 60.000 građevina i ruševina iz vremena Maja u prašumi u Gvatemali.

  Izvor: Foto: AP/Canuto & Auld-Thomas

Laserskom tehnologijom pronađeno je celo područje objekata ispod prašume i krošnji drveća, uključujući kuće, palate, puteve i odbrambene fortifikacije.

U ovom području, u blizini već poznatih majanskih gradova, živelo je nekoliko miliona Maja više nego što je utvrđeno u ranijim istraživanjima, javio je BBC.

Naučnici su registrovali više od 2.100 kvadratnih metara u severnom Petenu.

Oni su koristili revolucionarnu tehnologiju "Lidar", koja otkriva arheološke lokacije skoro nevidljive golom oku.

Pročitajte i Tajne duhovnog sveta Maja

"Slike ove tehnologije pokazale su da je celi region bio sistem naselja čiji su obim i gustina populacije u velikoj meri potcenjeni", rekao je Tomas Garison, arheolog sa koledža Itaka.

Majanska civilizacija, koja je bila na vrhuncu pre oko 1.500 godina, pokrivala je područje dva puta veće od srednjovekovne Engleske sa populacijom od oko pet miliona.

"Sa ovom novom tehnologijom verujemo da je ovde živelo između 10 i 15 miliona ljudi", rekao je Francisko Estrada-Beli, arheolog sa Univerziteta Tulan, dodajući da su mnogi živeli u nižim, močvarnim područjima za koje se do sada smatralo da su potpuno nepodesna za život.

Pogledajte i Tajne veličanstvenih majanskih piramida

Većina od 60.000 građevinskih struktura bile su kamene platforme koje su podržavale majanske kuće, koje su većinom bile od pruća i slame.

Jedno od posebno interesantnih nalaza je piramida od sedam spratova, pokrivena u vegetaciji, da se praktično stopila sa džunglom.

Izvor: Srna

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka