Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedno od najpoznatijih pića potiče još iz kamenog doba: Otkriven najstariji dokaz o proizvodnji vina (VIDEO)

Godina 5980. pre nove ere mogla je da bude dobra godina za vino, čije su hemijske tragove u ostacima posuda starih oko 8000 godina pronašli naučnici u Gruziji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na posudama iz doba neolita vidljivi su i ukrasi u obliku grožđa, kao i muškarac koji pleše. Posude s ostacima mešavine sastojaka vina pronađene su na dvema lokacijama oko 50 kilometara južno od Tbilsija.

Prethodno je najraniji dokaz pravljenja vina pronađen na grnčariji koja datira iz razdoblja između 5400. i 5000. godine, a otkrivena je u planinskom području Zagrosa na severozapadu Irana.

"Vino je bilo središnji deo civilizacije Zapada i imalo je značajnu ulogu u društvu u prošlosti, kao što je ima i danas", kazao je jedan od autora studije, Stefan Batiuk, profesor na Univerzitetu Toronto Stephen Batiuk. 

Pogledajte i Ključni trenuci u istoriji vina

"Verujemo da je ovo najstariji primer domestikacije divlje vinove loze na evroazijskom prostoru, isključivo zbog proizvodnje vina", kazao je Batiuk.

"Kao lek, društveni lubrikant, supstanca koja menja um i vrlo skupocena roba, vino je oduvek bilo u središtu verskih obreda, farmakopeje, kuhinje, ekonomije i društva na drevnom Bliskom istoku", rekao je Batiuk.

Saznajte i Kako se pravi pivo po sumerskom receptu starom 4.000 godina?

Glinene posude pronađene su u selima iz neolitskog razdoblja Gadachrili Gori i Shulaveris Gori. Bile su visoke oko 80 cm i široke 40 cm. 

Direktor Nacionalnog muzeja u Gruziji, Dejvid Lordkipanidž, koji je učestvovao u istraživanju, kazao je da su velike posude od gline, poznatije kao "kvevri", vrlo slične onima koje se i danas koriste u proizvodnji vina u Gruziji. 

Naučnici su obavili potrebnu biohemijsku analizu i u njima otkrili vinsku kiselinu, što upućuje na to da je vino proizvedeno vrenjem karakterističnim za evroazijsko grožđe, a pronašli su i ostatke triju organskih kiselina: jabučne, sukcinske i limunske. 

Rezulati istraživanja objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). 

Godina 5980. pre nove ere mogla je da bude dobra godina za vino, čije su hemijske tragove u ostacima posuda starih oko 8000 godina pronašli naučnici u Gruziji.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka