Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slatka nada s neba: Pilot koji je tokom blokade Berlina deci bacao čokolade iz aviona (VIDEO)

Upoznajte "bombardera slatkišima" koji je, nakon što su 1948. Sovjeti blokirali ceo zapadni Berlin, odlučio da na najslađi način pomogne najmlađima.

  Izvor: Foto: Youtube printcreen

Nakon Drugog svetskog rata, Nemačka je bila podeljena između zemalja koje su dobile rat protiv nje. Sovjetski savez je preuzeo kontrolu nad istočnom polovinom Nemačke, dok je zapadna polovina bila podeljena između Savezničkih sila - Amerkie, Velike Britanije i Francuske.  

24. juna 1948. godine, Staljin je doneo naredbu o blokadi svih puteva koji vode u zapadni Berlin. Cilj je bio izgladnjivanje stanovništva. Naime, nakon uvođenja nove valute - nemačke marke, sovjetska armija je želela da prisili zapadne snage na povlačenje. Kamioni, brodovi i vozovi više nisu mogli da dođu do zapadnog Berlina, a više od dva miliona ljudi bilo je odsečeno i bez mogućnosti da se snabde osnovnim životnim namirnicama.

Pogledajte i Hrabro srce Irene Sendlerove: Heroina koja je tokom Holokausta spasla 2.500 dece (VIDEO)

Kao odgovor, zapadni saveznici su organizovali Berlinski vazdušni lift za snabdevanje namirnicama građana Berlina. Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država, Kraljevsko vazduhoplovstvo, i vazduhoplovstva drugih članica Komonvelta nacija su sproveli preko 200.000 letova kojima su dostavljali 13.000 tona hrane dnevno, u operaciji koja je trajala skoro godinu dana.

U posadi je bio i sada 97-godišnji Gejl Halvorsen, koji je leteo bezbroj puta, sve do odluke o prestanku blokade Berlina u maju 1949. godine. Tokom susreta sa berlinskom decom Halvorsen je došao je na ideju koja će mu kasnije doneti slavu.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

“Obećao sam deci da ću doći i da ću im doneti im čokolade“, priseća se on. „Pitali su me kako će me prepoznati, a ja sam im rekao da ću pre sletanja da mašem krilima aviona“, kaže Halverson. Kasnije je zalihe čokolade prikupljao od svojih kolega.

I zaista, 18. jula 1948, prilikom sletanja na Tempelhof, Halverson je uočio decu i počeo da maše krilima aviona. Čokolade, koje su bile vezane za male, bele padobrane, izbacivao je kroz otvor aviona. Deca su bila oduševljena i počela su da ih skupljaju.

Pogledajte i Nisu znali da je bio Drugi svetski rat: Ruska porodica 40 godina živela u potpunoj izolaciji (VIDEO)

Bacenaje slatkih "bombi" je Halversonu postala rutina, a za njegov humani gest ubrzo su saznali novinari.

"Kada je jedan od novinara uslikao moj aviona, mislio sam da je svemu kraj. Morao sam da se javim komandantu. Na sreću, on se složio da je to sjajna ideja.”

 Akcija se proširila, pa su uskoro i mališani iz Amerike počeli da kupljaju novac za čokolade, a takođe su se i drugi piloti priključili. Iznad zapadnog dela Berlina do kraja blokade bačeno je oko 22 tone slatkiša.

Upoznajte "bombardera slatkišima" koji je, nakon što su 1948. Sovjeti blokirali ceo zapadni Berlin, odlučio da na najslađi način pomogne najmlađima.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka