Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Procureli detalji tajnog eksperimenta: Britanska vojska testirala LSD na svojim vojnicima (VIDEO)

Britanska vojska je u decembru 1964. sprovela tajne eksperimente koji su uključivali primenu LSD-a, u nadi da će ta halucinogena supstanca poslužiti u mogućem ratu za onesposobljavanje neprijatelja.

  Izvor: Foto: Youtube printcreen

Švajcarski naučnik Albert Hofman poznat je kao otac Dietilamid liserginske kiseline, poznatije kao LSD, jedne od najmoćnijih haluciogenih droga. Tu supstancu je sintetisao još 1938, ali ju je slučajno probao tek pet godina kasnije.

Otkriće LSD-a je izazvalo veliki interes američke obaveštajne službe CIA koja je već duže vreme tražila tzv. drogu istine, ali i Velike Britanije koja mislila da ta halucinogena supstanca može poslužiti u mogućem ratu za onesposobljavanje neprijatelja.

Upravo u decembru 1964, tri godine pre nego što je LSD proglašen ilegalnom drogom, britanska vojska je nad svojim vojnicima sprovela tajne eksperimente koji su uključivali primenu LSD-a.

Pogledajte i Pećinski crteži su nastali pod uticajem droge

Snimak koji se nedavno pojavio na internetu prikazuje vojnike koji očigledno imaju halucinacije, kako se penju po drveću u pokušaju da nahrane ptice i kako se nekontrolisano smeju.

U eksperimentu je učestvovao 41 vojnik mornarice, ali snimak prikazuje samo njih 17.

Vojnicima je rečeno da tokom tri dana treba da izvode vojnu vežbu i uhvate što je moguće više terorista.

Pročitajte i Pet mitova o drogama u koje verovatno verujete

Prvog dana dobijali su običnu vodu i normalno izvršavali zadatke. Međutim, drugog dana, bez njihovog znanja, ubačen im je LSD u napitak. Kad je narkotik počeo da deluje, disciplina je popustila i nadređeni više nisu mogli uopšte da ih kontrolišu, pa čak ni da komuniciraju s njima.

Tajna obaveštajna služba MI6 je 2006. godine isplatila kompenzaciju bivšim vojnicima za eksperimente koji su na njima sprovođeni pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka uprkos tome što za to nisu dali pristanak.

Britanska vojska je u decembru 1964. sprovela tajne eksperimente koji su uključivali primenu LSD-a, u nadi da će ta halucinogena supstanca poslužiti u mogućem ratu za onesposobljavanje neprijatelja.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka