Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajne drevne Grčke: Otkriven izgubljen hram posvećen Artemidi

Davno izgubljeni Artemidin hram iskopan je nakon 100 godina istraživanja.

  Izvor: Foto: Profimedia

Nakon sto godina istraživanja i traganja za davno izgubljenim svetilištem posvećenog Artemidi, boginji lova i meseca, arheolozi su ga konačno pronašli na grčkom ostrvu Evbeja (Evia).

Tim predvođen ekspertima iz Švajcarske je otkrio nalazište u podnožju brda blizu ribarskog grada Amarintos, koji leži na zapadnoj obali ostrva. 

Saznajte i Pronađene odlično očuvane skulpture Artemide i Apolona!

Hram je konačno otkriven 10 kilometara od nalazišta i to na mestu za koje su eksperti i ranije verovali da je prava lokacija svetilišta.

Prva iskopavanja u potrazi za Artemidinim hramom na Amarintosu počela su početkom XX veka, ali je veći deo uspešnog iskopavanja počeo 2007. godine. Tim predvođen Karlom Reberom, profesorom sa Univerziteta u Lozani i direktorom švajcarske Škole za arheologiju, 2012. godine je otvorio istražne rovove i tada su otkrili strukturu hrama. 

Prvi znakovi koji su arheologe uputili na davno izgubljeni hram su bili delovi masivnog zida koji datira iz perioda klasične Grčke.

Izgledao je kao deo trema ili krovnih kolonada iz 300-500 godine p. n. e.

Otkriće odgovarajućih artefakata i natpisa pokazalo je da je ovaj hram bio krajnja tačka u toku godišnje procesije ljudi iz trgovačkog grada Eretrija do Amarintosa, duhovnog centra posvećenog boginji meseca. 

Istraživači su znali da sigurno postoji hram Artemidi u ovom drevnom gradu, pre svega zbog njihove dugačke tradicije i povezanosti sa boginjom. Svetilište na otvorenom je bilo jedno od najvažnijih svetih mesta u centralnoj Grčkoj u to vreme. 

Saznajte i Tajna koja se krije iza izgradnje grčkih hramova

Ime grada, koje danas zadržava i moderno selo, potiče od lokalnog čoveka Amarintosa, čija je blagonaklonost Artemidi odavno poznata. Godisnja proslava koja se održavala u gradu bila je deo festivala u čast Artemidi i privlačio je vernike iz čitavog regiona.

Artemidin hram u Efesu bio je jedno od Sedam svetskih čuda starog sveta. Tri puta je bio potpuno obnovljen pre konačnog razaranja 401. godine nove ere. Na tom mestu se danas nalaze samo ostaci svetilišta.

Davno izgubljeni Artemidin hram iskopan je nakon 100 godina istraživanja.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka